Ηθικό Δίλημμα #37: Συμφωνία στο Σταυροδρόμι;

09-03-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Σκέψου το πιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Δεν έχει σημασία αν είναι συγγενής, φίλος, boyfriend/girlfriend, σύζυγος ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει όμως να είναι το πιο αγαπημένο σου. Τώρα σκέψου ότι πριν κάνα δυο χρόνια, αυτό το άτομο, πέθανε. Οι συνθήκες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά για χάρη της ιστορίας, ας υποθέσουμε ότι ήταν τροχαίο ατύχημα και ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Ένα καλοκαιρινό βράδυ, εκεί που περπατάς σε κάτι στενά της Αθήνας, βλέπεις ξαφνικά έναν τύπο να βρίσκεται στη διασταύρωση δύο δρόμων, ακριβώς στη μέση. Φοράει μία μάυρη καπαρντίνα και στέκεται ακίνητος. Επειδή εκείνη τη στιγμή πλησίαζε ένα αυτοκίνητο, αυθόρμητα αρχίζεις να του φωνάζεις να κάνει στην άκρη. Δεν φαίνεται να σου δίνει σημασία και εν τω μεταξύ περνάει και το αυτοκίνητο χωρίς να αλλάξει η πορεία του αλλά και χωρίς να πάθει τίποτα ο άνθρωπος. Σαν να πέρασε από μέσα του ας πούμε. Στη συνέχεια αρχίζει να πλησιάζει προς το μέρος σου. Εσύ έχεις κοκκαλώσει και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Αυτός, φτάνει μπροστά σου και αρχίζει να σου λέει ότι ξέρει ποιος είσαι, πώς σε λένε, πού μένεις κλπ. Επίσης, συμπληρώνει ότι ξέρει για το θάνατο του κοντινού σου ατόμου, ποιος/ποια ήταν και πώς πέθανε, και έχει να σου κάνει μία πρόταση.

Εκείνος έχει τη δυνατότητα να τον/την φέρει πίσω στη ζωή, χωρίς παγίδες, υποσημειώσεις κλπ. Αν συμφωνήσεις όμως, τότε, ακριβώς μετά από έναν χρόνο θα πεθάνεις εσύ, ακαριαία. Το αγαπημένο σου πρόσωπο θα συνεχίσει να ζει, όχι αιωνίως βέβαια, αλλά μέχρι να πεθάνει από κάποιον άλλο λόγο (γεράματα, ασθένεια ή whatever else). Στη συμφωνία, αν την αποδεχτείς υπάρχουν δύο όροι : Πρώτον, για το ένα έτος που θα ζείτε ταυτόχρονα και οι δύο, είναι εγγυημένο ότι δεν θα πάθει κανείς από τους δυο σας τίποτα ξαφνικό. Αν αποφασίσετε να πηδήξετε από την ταράτσα ενός ουρανοξύστη, τότε προφανώς θα πεθάνετε. Δεύτερον, αν επιχειρήσεις να ενημερώσεις τον «νεοαφιχθέντα» στη ζωή, για το οποιοδήποτε μέρος της συμφωνίας, τότε θα πεθάνετε και οι δύο επί τόπου. Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι το κοντινό σου αυτό άτομο, δεν πρέπει να μάθει ποτέ τίποτα.