Το σημαντικότερο debate των καιρών μας

19-11-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Μετά την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου άρχισε να παρατηρείται μια ιστορική -πλέον- διάσπαση στο «στρατόπεδο» των αριστεροφιλελεύθερων δυνάμεων (αισθάνομαι ότι, αν και αδόκιμος, αυτός είναι ο καλύτερος όρος που μπορεί να περιγράψει το αμερικάνικο “liberal”). Αυτή η διάσπαση γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα όπως αυτό του Παρισιού, με τη μία πλευρά να ανιχνεύει τα βασικά αίτια σε παράγοντες όπως η φτώχια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο δυτικός ιμπεριαλισμός και την άλλη να αποδίδει μεγαλύτερες ευθύνες στον ίδιο τον πυρήνα της ισλαμικής κουλτούρας.

Με αφορμή το περίφημο επεισόδιο με τον Ben Affleck στο Real Time With Bill Maher, ο Sam Harris έκανε μια μαραθώνια συζήτηση με τον βασικό οικοδεσπότη του διαδικτυακού καναλιού “The Young Turks”, η οποία εξελίχθηκε σε εντονότατο debate. Γιατί όμως χρησιμοποιώ μια τόσο «βαριά» φράση όπως αυτή του τίτλου της δημοσίευσης για να περιγράψω το συγκεκριμένο debate?

Λόγος 1: Επειδή γίνεται ξεκάθαρο ποια είναι τα δύο «στρατόπεδα» που ανέφερα παραπάνω.

Λόγος 2: Επειδή αποκαλύπτεται η αδυναμία των επιχειρημάτων της οπισθοδρομικής δήθεν αριστεράς. Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Cenk Uygur αντιπροσωπεύει ό,τι είναι στραβό σήμερα με το κίνημα του αθεϊσμού: το χαρακτηρισμό ΟΛΩΝ των θρησκειών ως ΕΞΙΣΟΥ επικίνδυνες και δυνάμει καταστροφικές. Την υποκριτική και αδικαιολόγητη τήρηση ίσων αποστάσεων. Ο Harris από την άλλη (που είναι και μανούλα σε αυτά) τον στριμώχνει διαρκώς σε λογικά αδιέξοδα με μαεστρικό τρόπο, με τον Cenk να βγαίνει από τα ρούχα του και να επιδίδεται σε ρεσιτάλ απλοϊκών αναλύσεων, επιφανειακών συμπερασμάτων και ξεσπασμάτων λαϊκίστικου συναισθηματισμού. Το πώς έκριναν τις «επιδώσεις» του καθενός τα 1,3 εκατομμύρια χρηστών που έχουν παρακολουθήσει ως τώρα το συγκεκριμένο βίντεο (αριθμός εξωπραγματικός για μια τέτοιου είδους συζήτηση) μπορεί να φανεί στα κορυφαία σχόλια που σε ποσοστά άνω του 90% αποθεώνουν τον Harris.

Λόγος 3: Το παρακάτω βίντεο αποτελεί την απόλυτη «αποθήκη» επιχειρημάτων εναντίον των απολογητών του Ισλάμ. Χωρίς πλάκα. Είναι εντυπωσιακό. Ο Harris καταφέρνει να εκφράσει με τον πιο περιεκτικό και σαφή τρόπο όλες τις μεγάλες αλήθειες για το θέμα, καλύτερα από τον οποιονδήποτε το έχει προσπαθήσει μέχρι τώρα.

Υ.Γ. Το βίντεο είναι 3 ώρες. Όσοι διστάζετε να το δείτε λόγο της μεγάλης του διάρκειας, μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείτε!