Αν δεν ξεσπάσει hate war και σε αυτό το άρθρο, τότε μπορώ να πω με ασφάλεια ότι το συγκεκριμένο site θα την έχει γλυτώσει, μέχρι νεωτέρας φυσικά. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά και ας ξεκινήσουμε με αυτό :
That’s right! Fucking assholes! Όπως σωστό είναι επίσης ότι δεν μπορείς να τα βάλεις πολιτισμικά με τη Γαλλία, διότι εκτός από όσα ανέφερε ο John Oliver, και εκτός από όσα ακόμα δεν ανέφερε, τελικά είναι όντως «τρελοί» αυτοί οι Γάλλοι. Ενώ η γενικότερη οδηγία τις πρώτες ώρες ήταν «Μείνετε σπίτι σας, κλειδώστε τις πόρτες σας, μην κυκλοφορείτε στο δρόμο», αρκετοί κάτοικοι του Παρισιού είχαν ορθάνοιχτες τις πόρτες ώστε να μπουν και να προστατευτούν όσοι δεν είχαν πού να πάνε. Μάλιστα, σχετικά γρήγορα δημιουργήθηκε και το hashtag #PorteOuverte ακριβώς για αυτό το λόγο. Επίσης αρκετοί έβγαιναν στους δρόμους σε συμπαράσταση των θυμάτων. Για να μην σχολιάσω το γεγονός ότι οι θεατές που εξέρχονταν από το Stade de France, όταν κρίθηκε ασφαλές, τραγούδησαν τη Μασσαλιώτιδα.
Θα μπορούσαμε να ξανανοίξουμε τη συζήτηση περί τζιχαντιστών είτε αυτοί είναι το Ισλαμικό Κράτος, είτε στο παρελθόν η Αλ Κάιντα κλπ. Θα καταλήγαμε όμως σε «ναι μεν αλλά...». Θα μπορούσαμε να ξανανοίξουμε τη συζήτηση περί Ισλάμ αλλά θα καταλήγαμε και πάλι σε «ναι μεν αλλά...». Βασικά, στην καλύτερη θα καταλήγαμε εκεί, γιατί μπορεί να είχαμε και «όχι» και άλλα ωραία. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε γενικά περί τρομοκρατικών ενεργειών, προσθέτοντας το Παρίσι στη λίστα με τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, όμως και πάλι θα καταλήγαμε σε «ναι μεν αλλά...». Ασχέτως λοιπόν για ποιο πράγμα θα πούμε, έχουμε τους Ναιμεναλλάδες μέσα στα πόδια μας. Οπότε το άρθρο είναι αφιερωμένο από καρδιάς σε εσάς, τους Ναιμεναλλάδες όλου του κόσμου.
Αγαπητέ Ναιμεναλλά, χθες βράδυ αναβλήθηκε το φιλικό μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας μία ώρα πριν την έναρξή του επειδή είχαν εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις γύρω από το γήπεδο και βρέθηκε μία βαλίτσα ασυνόδευτη. Ξέρω ότι πρόλαβες να σκεφτείς αλλά και να σημειώσεις δημοσίως κάτι ασυναρτησίες περί τρομολαγνείας και τέτοια. Βέβαια, λίγο αργότερα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι αρχές βρήκαν όχημα που έχει τροποποιηθεί να μοιάζει με ασθενοφόρο, γεμάτο με εκρηκτικά, παρκαρισμένο έξω από το γήπεδο. Όπως και να έχει όμως, επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχε απειλή επίθεσης. Επειδή έχω καταλάβει πλέον ότι είσαι κάτι λιγότερο από άνθρωπος, φαντάζομαι αγανάκτησες που έχασες την ευκαιρία σου να τα ρίξεις και στη Γερμανία, την μεταναστευτική της πολιτική και την όποια εμπλοκή της στη Μέση Ανατολή. Ίσως βέβαια να πρόλαβες να ξεθυμάνεις την Παρασκευή το βράδυ ενάντια στη Γαλλία.
Δεν θα ισχυριστώ ότι οι γαλλικές κυβερνήσεις ήταν άγγελοι προσωποποιημένοι, κυρίως επειδή δεν γουστάρω να μπω στη διαδικασία των αστερίσκων. Διότι, κε Ναιμεναλλά, είναι αηδιαστικό να σε βλέπω να ψάχνεις δικαιολογίες για ένα μάτσο παρανοϊκούς και αδίστακτους δολοφόνους, ακόλουθους μίας απάνθρωπης ιδεολογίας, οι οποίοι έχουν εκτελέσει ή αποκεφαλίσει τόσο κόσμο καμαρώνοντας. Όταν σκάει τύπος μέσα σε χώρο που γίνεται συναυλία, πετάει ένα «Allahu Akbar» και αρχίζει να πυροβολεί με το AK-47 του, δεν υπάρχει «ναι μεν αλλά...», δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Άσε που είναι κουραστικό να ξαναμπούμε στη διαδικασία σύγκρισης ηθικής και φυσικής αυτουργίας.
Παρ’ ολ’ αυτά, ας υποθέσουμε ότι οι προθέσεις σου ήταν αγνές και ήθελες απλά να εντοπίσεις τις αιτίες. Μην το πιάνεις (πάλι) από την αποικιοκρατική Ευρώπη. Όπως έχει σημειώσει και ο Douglas Murray, για πόσο ακόμα θα «μαστιγώνουμε» την Ευρώπη για την περίοδο της αποικιοκρατίας; Θα μου πεις, εσύ δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις στο κεφαλάκι σου τη ναζιστική Γερμανία από τη σημερινή Γερμανία, οπότε τι ελπίδες να έχω; Υπάρχει όμως και περίπτωση να το πιάσεις από πιο πρόσφατα, με τις επεμβάσεις της Γαλλίας ή γενικά δυτικών χωρών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε, μέχρι την Πέμπτη 12/11/2015, μόνο οι ΗΠΑ σε απασχολούσαν ως προς τις επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή. Φυσικά ξεχνάς ότι όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος, εξίσου σοκαρισμένες και αηδιασμένες με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο έχουν δηλώσει και αρκετές Αραβικές χώρες. Μου διαφεύγει όμως περίπτωση κριτικής προς αυτές που 1) έχουν συνδυαστικά δεκαπλάσιο στρατό και 2) το Ισλαμικό Κράτος είναι και μέσα στα πόδια τους.
Σε πήρε το μάτι μου αξιότιμε Ναιμεναλλά να σχολιάζεις για τους αμάχους που σκοτώθηκαν όταν η Γαλλία βομβάρδισε τη Ράκα στοχεύοντας το Ισλαμικό Κράτος, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Όσο λυπηρό και να είναι, που πάντα είναι τουλάχιστον λυπηρό όταν σκοτώνονται άμαχοι, δεν εξισώνονται. Χρειάζεται να σου εξηγήσω τη διαφορά; Οκ! Περίπτωση 1η: Μπουκάρω στο σπίτι σου, ψάχνοντας έναν δολοφόνο που έμαθα ότι βρίσκεται εκεί και γαζώνω δεξιά-αριστερά σκοτώνοντας τον ίδιο, αλλά και εσένα και την οικογένειά σου. Σίγουρα είναι τουλάχιστον προβληματικό ότι ήθελα να τον σκοτώσω τόσο πολύ, που δεν με ένοιαζαν οι παράπλευρες απώλειες, αλλά ας δούμε και τη διαφορά. Περίπτωση 2η: Μπουκάρω και πάλι σπίτι σου, γαζώνω δεξιά-αριστερά και σκοτώνω εσένα και την οικογένειά σου. Τι; Πώς είπες; Όχι, δολοφόνος και μαλακίες δεν παίζουν τώρα. Δεν έψαχνα κάποιον συγκεκριμένα, για αυτό άλλωστε θα πάω και στο διπλανό σπίτι στη συνέχεια. Τη βλέπεις τώρα τη διαφορά;
Και φτάνουμε τώρα στο πιο ευαίσθητο σημείο. Οι Ναιμεναλλάδες του κόσμου κατέκριναν τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης προς τους Γάλλους και την ενσωμάτωση της Γαλλικής σημαίας στις φωτογραφίες προφίλ στο Facebook, επειδή την ίδια μέρα, νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε σκοτώσει κόσμο και στη Βηρυττό, πάλι με επίθεση αυτοκτονίας, αλλά κανείς δεν έβαλε τη σημαία του Λιβάνου. Βασικό point ήταν (όπως και παλιότερα φυσικά) ότι «όλες οι ζωές είναι ίσες». Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι, αλλά πρέπει να τονίσω ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν είναι όλες οι ζωές ίσες, τουλάχιστον αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει κανένα άλλο κριτήριο, δεν μπορώ να στεναχωρηθώ το ίδιο με το θάνατο ενός 80χρονου και ενός 10χρονου. Δεν μπορώ να στεναχωρηθώ το ίδιο με το θάνατο κάποιου που πήγε σε μια συναυλία στο Bataclan και κάποιου που βρισκόταν κοντά σε προπύργιο της Χεζμπολάχ. Και επειδή, αν είναι να γίνω στόχος, να γίνω για τους (ας πούμε) «σωστούς» λόγους, άντε να διευκρινίσω ότι με λυπούν και οι δύο, απλά όχι εξίσου. Δεν είναι το ίδιο. Φυσικά υπάρχουν και πιο εύκολα διαχωριστικά κριτήρια όπως το να γνώριζα προσωπικά, από σύμπτωση, κάποιον από όσους σκοτώθηκαν στη Βηρυττό, ή όπως το διαφορετικό μέγεθος του σοκ στις 2 περιπτώσεις.
Πιθανότατα δεν έχει μείνει κανείς Ναιμεναλλάς πλέον να διαβάζει το άρθρο, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος, σε είχα παρατηρήσει Ναιμεναλλά, να έχεις μπει σε racism-alert-mode απέναντι σε οποιονδήποτε σχολίαζε για το τεράστιο προσφυγικό κύμα από τη Συρία και για τους κινδύνους που ενδεχομένως υπήρχαν από τη μαζική είσοδο σε ευρωπαϊκές χώρες. Έσκουζες για ρατσιμό και ξενοφοβία. Και καλά, να το έκανες μόνο στους αποδεδειγμένους ρατσιστές καλά θα ήταν. Έπαιρνες παραμάζωμα όμως και όσους έλεγαν απλά ότι εκτός από τους Σύριους πρόσφυγες, μπορεί να περνάνε μαζί και τζιχαντιστές. Κι όταν οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες στο Παρίσι ήταν Γάλλοι και Βέλγοι, «ζητωκραύγασες». Όταν όμως αποδείχθηκε ότι υπήρχε τουλάχιστον ένας που είχε περάσει με τους μετανάστες, απλά περίμενες να είχες το moral highground και την έμπαινες σε όσους (εξίσου βαρεμένους) έβγαιναν να πανηγυρίσουν για τη δικαίωσή τους. Αλήθεια, μιας και είναι το στοιχείο σας βρε παιδιά, καμιά θεωριούλα συνομωσίας δεν έχουμε για το Ισλαμικό Κράτος να είχε προσχεδιάσει όλη την επιχείρηση από πριν τη Συρία για να περάσει κόσμο σε ευρωπαϊκές χώρες;
Και τώρα, για τους νορμάλ ανθρώπους. Αρκετές φορές κάθομαι και αναρωτιέμαι πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έγιναν ποτέ, γιατί κατάφεραν να τις προλάβουν. Δεν φαντάζομαι να θεωρεί κανείς ότι οι μόνες απόπειρες είναι αυτές που πέτυχαν. Από την Παρασκευή και μετά έχω φοβηθεί κι εγώ ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Όχι ότι μέχρι την Πέμπτη ας πούμε, έλεγα «έλα ρε! Δεν υπάρχει περίπτωση!». Απλά τώρα η φάση είναι «shit just got real». Το Ισλαμικό Κράτος δεν χτυπάει πλέον την «πόρτα» της Ευρώπης. Επιτέθηκε, πριν 5 μέρες. Υπόσχεται δε, ότι θα το επαναλάβει. Φυσικό κι επόμενο να έχεις χεστεί επάνω σου ως Ευρώπη, διότι η απειλή που φοβάσαι αυτή τη στιγμή δεν είναι να κοιτάξεις στα σύνορα και να δεις έναν στρατό να πλησιάζει, αλλά 2-3 παπάρες με σακίδια οπουδήποτε. Οπότε, ναι, τα μέτρα ασφαλείας θα αυξηθούν μέχρι να εξουδετερωθεί η απειλή, με κάποιο τρόπο.
ΥΓ1 : Quiz: Τι κοινό έχουν η Μπόκο Χαράμ, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος; Ναιμεναλλά, ασχέτως επικαιρότητας με τις επιθέσεις στο Παρίσι, υπάρχει μία κοινή προβληματική βάση και αυτή είναι το Ισλάμ.
ΥΓ2 : Επίθεση αυτοκτονίας και η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.
ΥΓ3 : Στην Ιρλανδία τέθηκε σε ισχύ ο νόμος σχετικά με γάμους ομοφυλοφίλων. There is always room for hope.
ΥΓ4 : UPDATE: Διαψεύστηκε ότι υπήρχε «ασθενοφόρο» με εκρηκτικά στο Αννόβερο. Βέβαια, επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις απειλής επίθεσης. Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για το παρόν κείμενο, αλλά καλό είναι να μένουμε στα γεγονότα.
ΥΓ5 : Ξεκίνησα με τον John Oliver…. και θα κλείσω με John Oliver.