Ηθικό Δίλημμα #44: Το μέλλον της ανθρωπότητας

02-04-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Το ηθικό δίλημμα που ακολουθεί είναι εμπνευσμένο (αλλά αρκετά παραλλαγμένο) από την ταινία Interstellar.

Βρισκόμαστε στη Γη του μέλλοντος, όπου οι ακραίες κλιματικές συνθήκες έχουν δυσχεράνει την ανθρώπινη επιβίωση. Ο θάνατος των λιγοστών ανθρώπων που έχουν απομείνει είναι θέμα λίγων μηνών. Εσύ, ένας ικανός επιστήμονας, μηχανικός και πιλότος, επιστρατεύεσαι από τη NASA για να βοηθήσεις. Έχεις 2 επιλογές:

1): Βοηθάς τη NASA να φτιάξει τις κάψουλες μεταφοράς όλων των ανθρώπων στον πλανήτη Ψ, έναν κοντινό πλανήτη που με βάση τις ενδείξεις έχει 30% πιθανότητα να διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για ανθρώπινη επιβίωση. Δεν υπάρχει χρόνος να τον επισκεφτεί κανείς όμως για να το διαπιστώσει και να ενημερώσει.

2): Ταξιδεύεις με το μοναδικό εναπομείναν διαστημόπλοιο στον μακρινό πλανήτη Ζ. Οι πιθανότητες ύπαρξης της κατάλληλης ατμόσφαιρας σε αυτόν, είναι 90%. Οι κάψουλες μεταφοράς όμως δε θα μπορέσουν ποτέ να διανύσουν τόσο μεγάλη απόσταση οπότε όλοι οι «γήινοι» θα πεθάνουν σίγουρα, μιας και η τεχνογνωσία σου για την κατασκευή τους είναι καθοριστική. Έχεις όμως μαζί σου κρυογενετικά παγωμένα έμβρυα που όταν «ενεργοποιηθούν» θα αποτελέσουν το νέο ανθρώπινο γένος, πάνω στον πλανήτη Ζ.