Ηθικό Δίλημμα #24: Το μαγικό κουτί που μπορεί να σε κάνει πάμπλουτο

22-01-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Περνάς ένα ήσυχο απόγευμα στο σπίτι σου όταν ξαφνικά χτυπάει η εξώπορτα. Κοιτάς από το ματάκι και βλέπεις έναν μικροκαμωμένο γεράκο που κρατάει ένα κουτί. Αφού σου απολογείται για την ενόχληση σε ρωτάει αν μπορεί να σε απασχολήσει για λίγο. Εσύ γνέφεις καταφατικά και τον υποδέχεσαι στο σπίτι σου. Κάθεστε στο τραπέζι κι εκείνος αφήνει μπροστά σου το μυστηριώδες κουτί. Το ανοίγει. Μέσα υπάρχει μονάχα ένα κουμπί. «Τι κάνει αυτό;», τον ρωτάς με την αμήχανη απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σου. «Αν πατήσεις το κουμπί θα αποκτήσεις αμέσως 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κάπου στον κόσμο, ένα άτομο θα πεθάνει τη στιγμή που θα το πατήσεις», σου απαντάει.

Χάριν του διλήμματος (και μόνο) είσαι απόλυτα σίγουρος ότι κάτι τέτοιο είναι -με κάποιον τρόπο- και αληθές και επιτεύξιμο, αν και δεν έχεις ιδέα για το φύλο, την ηλικία και την προέλευση του ατόμου που θα χάσει τη ζωή του αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση. Ξέρεις μόνο ότι δεν θα είναι κάποιος άνθρωπος που έχεις γνωρίσει και ότι τα χρήματα μπορείς να τα αξιοποιήσεις όπως εσύ θέλεις.

Υ.Γ. Είναι μια ταιριαστή στιγμή για να διευκρινιστεί ότι ο σκοπός των ηθικών διλημμάτων -παρά το όνομά τους- ΔΕΝ είναι να ψηφίζεις την επιλογή που κρίνεις ως πιο ηθική, αλλά αυτήν που πιστεύεις ότι θα ακολουθούσες.

 

Αν και το παραπάνω δίλημμα είναι εμπνευσμένο από την ταινία The Box, ακολουθεί ως bonus ένα κωμικό σκετσάκι του καναδικού γκρουπ “Picnicface” με θέμα το παραπάνω δίλημμα. Enjoy!