Ποιος είναι πιο διάσημος από τον Ιησού;

10-11-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Πηγή του παρακάτω κειμένου αποτελεί το άρθρο με τίτλo "Who is more Famous than Jesus", που δημοσιεύτηκε στο site των New York Times.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη διασημότητας. Ο Ιησούς ήταν το πρώτο άτομο που την κατέκτησε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που είναι εξαιρετικά δύσκολο (αν όχι αδύνατο) πάντως είναι μετρήσουμε τη φήμη που έχει κάποιος αλλά και να ποσοτικοποιήσουμε τη διάδοσή της σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Το “Pantheon”, ένα νέο πρότζεκτ από την ομάδα “MacroConnections” του εργαστηρίου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου του M.I.T., προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό. Τα μέλη συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα χιλιάδων ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από το 4.000π.Χ. μέχρι το 2010μ.Χ. Με λίγα «κλικ» στο site τους μπορείς να περιηγηθείς μέσα στο χώρο και το χρόνο αναζητώντας στα αποτελέσματα τους πιο διάσημους π.χ. Βραζιλιάνους (θα εμφανιστούν κυρίως ποδοσφαιριστές) ή Λευκορώσους (κυρίως πολιτικοί). Η κατάταξη μπορεί να φιλτραριστεί και με βάση το επάγγελμα, από χημικούς και δικαστικούς - μέχρι πορνοστάρ (νούμερο 1 είναι η Jenna Jameson, νούμερο 2 η Τσέχα Silvia Saint).

Η ομάδα του M.I.T. υποστηρίζει ότι στα χρόνια που διανύουμε, για να είσαι «κατοχυρωμένα» διάσημος θα πρέπει να υπάρχει για σένα μια σελίδα στη Wikipedia σε πάνω από 25 γλώσσες. Η μέθοδος υπολογισμού του τελικού «δείκτη ιστορικής διασημότητας» (HPI) προκύπτει από τον συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων, όπως ο αριθμός προβολών της εκάστοτε σελίδας, το πλήθος των γλωσσών στις οποίες έχει μεταφραστεί, η «ηλικία» του ατόμου κ.ά.

Για την αναλυτική κατάταξη μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Pantheon

famousstats
Οι δέκα πιο διάσημες προσωπικότητες όλων των εποχών σύμφωνα την ομάδα του M.I.T.