Ηθικό Δίλημμα #1: The trolley problem

03-11-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

UPDATE: Αντικαταστάθηκε η εφαρμογή λόγω τεχνικών προβλημάτων. Οι ψήφοι μέχρι και την αντικατάσταση αναφέρονται κάτω από την εκάστοτε ψηφοφορία.

Αναμενόμενα, το πρώτο μας ηθικό δίλημμα είναι η πηγή έμπνευσης της κατηγορίας, το trolley problem.

Υποθέστε ότι είστε οδηγός σε τραμ. Μετά από μία στροφή, βλέπετε ότι στο βάθος της διαδρομής υπάρχουν 5 εργάτες που επισκευάζουν τις ράγες. Επειδή βρισκόσαστε σε κοιλάδα, ο χώρος είναι στενός και θα πρέπει να πατήσετε φρένο για να μην σκοτώσετε τους εργάτες. Πατάτε λοιπόν τα φρένα και παρατηρείτε ότι δεν πιάνουν. Ξαφνικά βλέπετε ότι μπορείτε να αλλάξετε κατεύθυνση και να μεταφερθείτε δεξιά σε άλλη διαδρομή μέσω διασταύρωσης στις ράγες. Δυστυχώς όμως, σε εκείνη τη διαδρομή βρίσκεται άλλος εργάτης. Όπως και οι άλλοι 5, έτσι κι αυτός δεν προλαβαίνει να απομακρυνθεί από τις ράγες, οπότε αν αλλάξετε τη διαδρομή προς αυτόν θα τον σκοτώσετε.

 

85% vs 15% (Σύνολο ψήφων: 203)

Υποθέστε τώρα το ίδιο σενάριο με τις εξής αλλαγές. Πρώτα από όλα δεν βρίσκεστε εντός του τραμ, αλλά σε ένα γεφυράκι πάνω από τη διαδρομή του τραμ. Μαζί σας είναι ένας χοντρός άνθρωπος. Επίσης, πλέον δεν υπάρχει δεύτερη διαδρομή για το τραμ αλλά μόνο αυτή με τους 5 εργάτες.

 

47% vs 53% (Σύνολο ψήφων: 88)