Τα 8 καλύτερα επιμορφωτικά κανάλια του YouTube

17-03-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Μπορεί να είθισται όταν μπαίνουμε στο youtube να προτιμούμε να παρακολουθήσουμε κάτι ανάλαφρο, κάτι που θα μας κάνει να «ξεχαστούμε». Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι μέσα στον αχανή ωκεανό από βιντεάκια με αξιολάτρευτες γάτες, κωμικά σκετσάκια και δημοφιλή τραγούδια, υπάρχουν ουκ ολίγοι άνθρωποι που ασχολούνται με σύνθετα ζητήματα των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών με σκοπό την επιμόρφωση του κοινού. Στη λίστα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα οκτώ αγαπημένα εκπαιδευτικού τύπου κανάλια του γράφοντος.

Dogma_message 8itsokay 7schooloflife 6numberphile 5asap 4kurzgesagt 3crashcourse 2veritasium 1vsauce

It's Okay To Be Smart

Το “IOTBS” είναι ένα κανάλι αφιερωμένο στην επιστήμη. Συνήθως, τα βίντεο αφορούν θέματα που σχετίζονται ευρύτερα με τον τομέα της βιολογίας, μιας και αυτή είναι και η ακαδημαϊκή ιδιότητα του διαχειριστή του καναλιού, Joe Hanson. Υιοθετώντας ένα φορμάτ μίξης κινουμένων σχεδίων και ανάλυσης από τον παρουσιαστή μπροστά στην κάμερα, το κανάλι φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε μια πληθώρα ζητημάτων (“Déjà vu”, υπερθέρμανση του πλανήτη, γιατί τα πουλιά αποδημούν, η μυρωδιά της βροχής, πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας κ.ά), προσφέροντας ταυτόχρονα μια σειρά λιγότερο εξειδικευμένων “fun facts” που κάνουν την παρακολούθηση πιο ευχάριστη.

The School of Life

Το site “theschooloflife.com” είναι –κατά δήλωση των δημιουργών του- «αφοσιωμένο στην ανάπτυξη της συναισθηματικής ευφυΐας με τη βοήθεια της κουλτούρας». Αυτό μπορεί να ακούγεται κομματάκι γενικόλογο, το κανάλι τους στο youtube όμως είναι γεμάτο αξιόλογα και αυθεντικά επιμορφωτικά βιντεάκια. Το βασικό χαρακτηριστικό που κάνει το «Σχολείο της Ζωής» να ξεχωρίζει είναι η ενασχόλησή του με λιγότερο διαδεδομένα στην γιουτιουμπική εκπαιδευτική κοινότητα ζητήματα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται η φιλοσοφία, η ψυχολογία και η κοινωνιολογία.

Numberphile

Η αγάπη για τους… αριθμούς δεν κρύβεται! Το Numberphile είναι ένα εντυπωσιακό κανάλι που με την πρώτη επαφή καταλαβαίνεις ότι ασχολείται εξ ολοκλήρου με τα μαθηματικά. Μια τέτοιου είδους διαπίστωση όμως το υποτιμάει. Η ανάλυση μαθηματικών εννοιών δεν είναι –πάντοτε- ο αυτοσκοπός. Συνήθως είναι ο βοηθητικός μηχανισμός με όχημα τον οποίο παρουσιάζονται και επεξηγούνται επιστημονικά φαινόμενα, καταστάσεις της καθημερινότητας, δομές παιχνιδιών και δημοφιλή παράδοξα.

AsapSCIENCE

Με τα χαρακτηριστικά τους σκίτσα να πλαισιώνουν ιδανικά τη μεστή αφήγηση, το AsapSCIENCE έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα επιστημονικά κανάλια του youtube, αριθμώντας αυτή τη στιγμή περισσότερους από 3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Οι «οικοδεσπότες» Mitchell Moffit και Gregory Brown καταπιάνονται με μια πληθώρα θεμάτων, με το πιο προσφιλές τους να είναι οι ποικίλες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Kurz Gesagt - In a Nutshell

To Kurzgesagt (που το google translate με πληροφόρησε ότι σημαίνει «εν συντομία» στα γερμανικά) είναι μια βασισμένη στο Μόναχο εταιρία, τα μέλη της οποίας παράγουν ένα εκπαιδευτικό βίντεο κάθε μήνα – επειδή, όπως μας τονίζουν, Quality > Quantity. Χωρίς να έχει φτάσει ακόμα τα επίπεδα διασημότητας που του αξίζουν, το κανάλι αναλύει μια ιδιαιτέρως ευρεία γκάμα ζητημάτων, πράγμα που καθιστά αδύνατη την απόλυτη κατάταξη του σε μια συγκεκριμένη ενότητα. Μέσα από το voiceover και το ιδιότυπο, αριστοτεχνικό animation παρουσιάζονται με περιεκτικό και ταυτόχρονα κατατοπιστικό τρόπο θέματα όπως η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι απαρχές του Ισλαμικού Κράτους, ο ιός Ebola, η κατάρριψη θεωριών συνωμοσίας και το μέγεθος των ατομικών σωματιδίων.

CrashCourse

Τα πολυτάλαντα αδέλφια Hank & John Green, που έχουν κατακλύσει τη γιουτιουμπόσφαιρα και με άλλα τους projects (vlogbrothers, SciShow) χαρίζουν στο κοινό ένα κατεξοχήν εκπαιδευτικό κανάλι. Κάθε βίντεο λειτουργεί ως ένα μικρό μάθημα στους τομείς της χημείας, της ψυχολογίας, της πολιτικής, της λογοτεχνίας, της βιολογίας και (η πιο πετυχημένη κατηγορία κατά την άποψή μου) της ιστορίας. Η ακρίβεια στις τοποθετήσεις τους, η εμμονή στη λεπτομέρεια και ο φιλικός προς το χρήστη τρόπος παρουσίασης, έχουν βοηθήσει το CrashCourse να αναρριχηθεί στο ανώτατο επίπεδο αναγνώρισης.

Veritasium

Ο Αυστραλο-Καναδός επιστημονικός αναλυτής Derek Muller είναι ο δημιουργός του Veritasium, ενός εκ των πιο προσεγμένα φτιαγμένων καναλιών του youtube. Τα περισσότερα βίντεό του περιστρέφονται γύρω από τη Φυσική, τα Μαθηματικά και την τεχνολογία και πέρα από άκρως διαφωτιστικά, αποπνέουν έναν, απρόσμενο για τα δεδομένα του youtube, αέρα επαγγελματισμού. Οργανωμένη παραγωγή, εξωτερικά γυρίσματα και μπόλικες δόσεις συμπιεσμένης γνώσης συνθέτουν το προφίλ του βραβευμένου ιντερνετικού σόου.

Vsauce

Εκτός από πρώτο στη λίστα μας, το Vsauce είναι και το νούμερο ένα επιμορφωτικού τύπου κανάλι στο youtube, με πάνω από οκτώμισι εκατομμύρια subscribers. Για να κατανοήσει κανείς την επιτυχία του αρκεί να δει ένα από βίντεό του. Ο δημιουργός του, Michael Stevens, ο οποίος εργάζεται και ως στρατηγικός αναλυτής στη Google (!), παρουσιάζει και (υπερ)αναλύει μια πλειάδα συναρπαστικών θεμάτων που σχετίζονται με τις επιστήμες, τις τέχνες, τον πλανήτη μας, την κοινωνία. Το στοιχείο που καθιστά το Vsauce κορυφαίο είναι το χαρακτηριστικό ύφος του Stevens και –κυρίως- η μοναδική δομή της εκπομπής που μπορεί να ξεκινάει από κάτι φαινομενικά ασήμαντο και, μέσα από έναν περίτεχνο συνδετικό ιστό, να καταλήξει σε φιλοσοφικές έννοιες και συμπαντικές αλήθειες.