Ηθικό Δίλημμα #62: Κατηγορούμενες μάγισσες

02-07-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Βρισκόμαστε κάπου στον 17ο αιώνα. Δύο γυναίκες, η Αικατερίνη και η Αντουανέτα κατηγορούνται ότι είναι μάγισσες και κινδυνεύουν με θάνατο στην πυρά. Περιττό να τονιστεί ότι προφανώς είναι αθώες. Όμως, έχουν παρουσιαστεί αρκετοί ψευδομάρτυρες. Ο δικηγόρος τους έχει καταφέρει να αντικρούσει αρκετά καλά τους ισχυρισμούς των μαρτύρων, αλλά στατιστικά έχουν λίγες πιθανότητες να γλυτώσουν. Έχοντας φτάσει λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοικτά αν και υπάρχει μία τάση προς την καταδίκη.

Ο δικηγόρος λοιπόν κάνει την εξής πρόταση στις δύο γυναίκες : Δεν υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί η μία και να αθωωθεί η άλλη. Επειδή λοιπόν για την Αντουανέτα υπήρχαν συγκεντρωμένες υποψίες τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος είναι πεπεισμένος, ο δικηγόρος προτείνει στην Αικατερίνη να «ομολογήσει» και να πει ότι ήταν υπό μαγικό έλεγχο από την Αντουανέτα η οποία είναι όντως μάγισσα και άρα ένοχη.

Αν γίνει όντως κάτι τέτοιο, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν να την γλυτώσει η Αικατερίνη και να καεί στην πυρά η Αντουανέτα. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να καούν και οι δύο. Επιπλέον, η Αντουανέτα είναι 4 μηνών έγκυος.