Ηθικό Δίλημμα #47: Το πρόβλημα της αφοσίωσης

13-04-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Τα παρακάτω γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και επειδή αυτό μπορεί να φαίνεται χιουμοριστικό ή και ειρωνικό, όχι, όντως δεν έχουν καμία σχέση. Για την ακρίβεια, πηγή έμπνευσης για το δίλημμα που θα ακολουθήσει ήταν κάτι τελείως άσχετο.

Είσαι μέλος ενός κόμματος της χώρας Ιβαλίτη. Έχεις δηλώσεις απερίφραστα την αφοσίωσή σου στο κόμμα και σε καλύπτει στο 100% και στις προθέσεις του και στις πράξεις του. Πριν κάποιους μήνες, ο φυσικός ηγέτης της παράταξης, απεβίωσε χρίζοντας διάδοχο κάποιον άξιο εκτίμησης, έστω τον Αναξίμανδρο. Εσύ, όπως και πολλοί άλλοι, πιστεύεις στις ηγετικές ικανότητες του Αναξίμανδρου και στο αίσθημα δικαιοσύνης που υπερασπίζεται, καθώς τον ξέρετε αρκετά χρόνια σε προσωπικό επίπεδο. Σίγουρα αυτοί οι μήνες δεν ήταν εύκολοι. Μετά το θάνατο του ιδρυτή του κόμματος, υπήρξε αναστάτωση και πολλοί αποχώρησαν. Τώρα πια φαίνεται να έχουν ηρεμήσει τα πράγματα.

Μία ομάδα ατόμων όμως, κινήθηκε με άκρα μυστικότητα και πριν μερικές μέρες έδιωξε τον Αναξίμανδρο θεωρώντας ότι λειτουργούσε χωρίς διαφάνεια (το οποίο μπορεί και να ισχύει αλλά δικαιολογημένα) και ανέλαβαν αυτοί την αρχηγία. Αυτό που δηλώνουν αυτά τα άτομα, με πάσα ειλικρίνεια, είναι ότι οι προθέσεις τους συμφώνουν ολοκληρωτικά με τις αρχές του κόμματος αλλά ο Αναξίμανδρος δεν ήταν κατάλληλος. Από την πλευρά του εκείνος, υποστηρίζει ότι επιλέχθηκε από τον ίδιο τον ιδρυτή και θα πρέπει να συνεχίσει να ηγείται. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα αποχωρήσει διότι βρίσκει ανέντιμο τον τρόπο με τον οποίο εκδιώχθηκε. Κάτι που έκανε και πράξη τελικά, καλώντας όποιον συμφωνεί μαζί του να αποχωρήσει και αυτός.