Ηθικό Δίλημμα #45: Η υπόθεση της βιτρίνας κυκλώματος σωματεμπορίας

06-04-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηθικών Διλημμάτων, θα πάμε σε ένα real-life σενάριο. Την υπόθεση με τη γνωστή αλυσίδα φούρνων που αποτελούσε βιτρίνα μεγάλου κυκλώματος σωματεμπορίας φαντάζομαι ότι την έχετε διαβάσει. Για όσους δεν την έχουν πάρει γραμμή, τα αφεντικά της αλυσίδας έφερναν κοπέλες από χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και τις παρείχαν ως πόρνες. Φημολογείται έντονα ότι μιλάμε για την αλυσίδα “Το Χωριάτικο – Αττικοί Φούρνοι” αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γραφτεί επίσημα κάπου. Έτσι κι αλλιώς, δεν έχει σημασία για τις ανάγκες του Διλήμματος ποια ακριβώς αλυσίδα είναι.

Σχεδόν άμεσα, κυκλοφόρησε στο facebook (και στη συνέχεια και εκτός αυτού) η πρόταση να γίνει μποϊκοτάζ στα προϊόντα αυτής της αλυσίδας. Για να μην πέσουμε σε υποπεριπτώσεις, ας κάνω μερικές διευκρινίσεις :
1) Έστω ότι η φημολογία είναι αληθής. Άρα και το μποϊκοτάζ που καλείται να γίνει, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σε λάθος αλυσίδα.
2) Να τονιστεί ότι το τελικό ερώτημα θα αφορά στο 100% την “άποψη” και όχι την “πράξη”. Το πώς κρίνεται δηλαδή αυτή η επιλογή ως προς την ηθικότητά της, και όχι το πώς εσείς προσωπικά θα ενεργήσετε.

Πέρα από τα παραπάνω, οτιδήποτε άλλο, παίζει, μιας και μιλάμε για πραγματική περίπτωση. Το οποίο σημαίνει ότι η λαμβάνετε όσες παραμέτρους θέλετε υπόψιν σας για τα αφεντικά, για τα προϊόντα, για τα υποκαταστήματα, για τους εργαζόμενους κλπ. Με όποια πληροφόρηση εσείς έχετε επίσης.