Ηθικό Δίλημμα #33: Το σκοτεινό μυστικό του ιατρικού ερευνητή

23-02-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Είσαι δημοσιογράφος και ταξιδεύεις στο ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο του Δρ. Eimhjellen. Πριν μερικές εβδομάδες, είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου ότι κατάφερε να παράγει φαρμακευτική αγωγή η οποία καταπολεμάει όλα τα είδη καρκίνου επιτυχώς. Είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες της έρευνάς του, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να δώσει στην επιστημονική κοινότητα και τη φόρμουλα αλλά και την ποσότητα που είχε ήδη παράγει, για έρευνα και περαιτέρω δοκιμές ώστε στο μέλλον να εγκριθεί ως θεραπεία. Όταν μετά τη συνέντευξη τύπου είχες καταφέρει να τον απασχολήσεις για 2 λεπτάκια, στην ερώτηση «Πώς καταφέρατε να ελέγξετε την αποδοτικότητα της αγωγής» η απάντηση ήταν «Δεν θέλεις να ξέρεις».

Τώρα λοιπόν ταξιδεύεις στο κέντρο του για μία συνέντευξη one-on-one. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο γραφείο του, σου λέει ότι θα λείψει για 10-15 λεπτά γιατί είχε ξεχάσει κάποια τηλεφωνήματα που έπρεπε να κάνει και είναι προσωπικά. Αφού έχει βγει από το δωμάτιο και είσαι πλέον μόνος σου, σε πιάνει η περιέργεια και κάθεσαι στον υπολογιστή του για να δεις τίποτα σημειώσεις ώστε να έχεις καμία αποκλειστική πληροφορία για το άρθρο σου. Βλέπεις όμως κάποια πράγματα που σε σοκάρουν. Θέλεις να τσεκάρεις με τα μάτια σου, οπότε σημειώνεις σε ένα χαρτί κάποια δωμάτια του κέντρου και πας να τα ελέγξεις. Όταν τελείωσες, ήσουν πλέον σίγουρος και δεν είχες καμία αμφιβολία περί του τι είχε συμβεί. Ο Δρ. Eimhjellen είχε χρησιμοποιήσει αρκετά ζώα για τα πειράματά του, κυρίως πιθήκους. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, είχε χρησιμοποιήσει και ανθρώπους, πολλούς ανθρώπους. Στα γρήγορα, μέτρησες τουλάχιστον 80 υπό αναισθησία, ενώ παράλληλα τα αρχεία καταγραφής στον υπολογιστή υποδεικνύουν ότι είχε πειραματιστεί σε πάνω από 5.000 άτομα.

Αφού γύρισες στο γραφείο του και τον βρήκες εκεί, και μετά από αρκετή πίεση, παραδέχτηκε ότι είχε απαγάγει σχεδόν όλους αυτούς τους ανθρώπους και είχε κάνει πειράματα πάνω τους. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί εξηγώντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος και δεν θα έπαιρνε ποτέ έγκριση να το κάνει αυτό. Χωρίς όμως ανθρώπινα test subjects δεν θα είχε φτάσει ποτέ στην τελική μορφή της φόρμουλας. Στην ερώτηση, γιατί είχαν μείνει μόνο 80, σου απάντησε ότι οι περισσότεροι πέθαναν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, αλλά κάποιους τους σκότωσε ο ίδιος αφού γιατρεύτηκαν επιτυχώς, για να μην αποκαλύψουν το τι είχε γίνει.