Ηθικό Δίλημμα #2: Θα κατέδιδες το ληστή;

06-11-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Περπατάς στο δρόμο. Πλησιάζοντας μια τράπεζα βλέπεις έναν τύπο να βγαίνει κρατώντας ένα πολυβόλο και μια τεράστια τσάντα που προφανώς έχει μέσα τα κλοπιμαία. Το σκηνικό διαδραματίζεται πολύ γρήγορα: ο ληστής τρέχει, επιβιβάζεται σε ένα αυτοκίνητο και εξαφανίζεται. Πηγαίνεις έξω από την τράπεζα και βλέπεις τον τρομαγμένο κόσμο να ανασυντάσσεται. Ακούς μια ταμία να λέει με λυγμούς «πήρε κοντά ένα εκατομμύριο… ευτυχώς δεν έπαθε κανείς τίποτα».

Λίγες ώρες αργότερα περνάς από ένα δρομάκι και βλέπεις στην άκρη ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο. Είναι το ίδιο με αυτό που ξέφυγε ο ληστής. Πανικοβάλλεσαι. Κρύβεσαι στην είσοδο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού και προσπαθείς να σκεφτείς. Ξαφνικά ακούς έναν άντρα να μιλάει στο κινητό του: «ναι, ναι… παρά τρίχα τη γλίτωσα αλλά όλα καλά πήγανε… ναι, όπως τα είπαμε, τα 900 χιλιάρικα τα κρατάμε εμείς και φεύγουμε απ’ τη χώρα αύριο. Τα υπόλοιπα εκατό θα τα στείλουμε στο ίδρυμα Ψ σε καμιά βδομάδα».

Στη συνέχεια, ο ληστής μπαίνει και πάλι στο αυτοκίνητό του και φεύγει. Εσύ, βγαίνεις από την κρυψώνα σου και βλέποντας το όχημα να απομακρύνεται προλαβαίνεις και απομνημονεύεις τον αριθμό του.