Ηθικό Δίλημμα #13: Η περίπτωση των κλινικών δοκιμών

15-12-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Είσαι γιατρός (και μπράβο σου δηλαδή). Κατά καιρούς συμμετέχεις σε ομάδες γιατρών που διενεργούν και επιβλέπουν κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει κλινική δοκιμή για ένα φάρμακο το οποίο ενδεχομένως μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια Χ, η οποία είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχει καμία επίσημη θεραπεία επί του παρόντος. Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες το φάρμακο είναι υποσχόμενο και αυτή η κλινική δοκιμή είναι πολύ σημαντική.

Στη δοκιμή, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες, συμμετέχει και η σχέση σου ως ασθενής. Η αποδοχή έγινε κανονικά και πληρούσε τα όποια κριτήρια. Κανείς από τους δυο σας όμως δεν ξέρει αν λαμβάνει την κανονική αγωγή ή το εικονικό φάρμακο (placebo), είναι δηλαδή διπλά τυφλή δοκιμή. Μια μέρα αποφασίζεις να ψάξεις τα αρχεία και βρίσκεις ότι η σχέση σου είναι στο group του εικονικού φαρμάκου. Είσαι όμως σε θέση, να το αλλάξεις αυτό, παράνομα, και να βάλεις κάποιο άλλο άτομο στο placebo. Σε αυτή την περίπτωση, η σχέση σου θα λάβει από δω και πέρα το κανονικό φάρμακο, για το οποίο «ακούγεται» ότι ίσως ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά την αποδοτικότητά του. Από την άλλη όμως, έχουν ήδη ακυρωθεί 2 προηγούμενες κλινικές δοκιμές διότι ανακαλύφθηκε ότι είχε γίνει το ίδιο πράγμα με αυτό που σκέφτεσαι να κάνεις.

Εάν κάνεις αυτήν την τροποποίηση, η σχέση σου θα επωφεληθεί από τις όποιες ιδιότητες του φαρμάκου. Όμως, εάν αποκαλυφθείς, θα σου αφαιρεθεί η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσεις και ποινική δίωξη, ενώ σε περίπτωση εξάντλησης αυστηρότητας από τους αρμόδιους, μπορεί να ακυρωθεί όλη η δοκιμή με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και στους ασθενείς που συμμετέχουν αλλά και στη διαδικασία έγκρισης για μαζική παραγωγή του φαρμάκου.