Οι 9 πιο ιντριγκαδόρικοι τρόποι για να αφανιστεί η ανθρωπότητα

25-06-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Σίγουρα κανείς μας δεν θέλει να καταστραφούμε σαν είδος (or do we?). Αν όμως εξετάσουμε τα διάφορα πιθανά σενάρια, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι όλα εξίσου ενδιαφέροντα. Άλλα είναι κάπως πιο «βαρετά» και άλλα σαφώς πιο «ελκυστικά», υποθετικά μιλώντας πάντα. Οκ, να ξεκαθαρίσω από τώρα ότι προφανώς όλα τα παρακάτω είναι σίγουρα τρομακτικά. Πριν δούμε όμως ποια εξιτάρουν περισσότερο το άρρωστο μυαλό μου, δυο λόγια για κάποιες «απουσίες».

Ημέρα της Κρίσης / Rapture κλπ

Εκτός του ότι βρίσκω χαζό να το εξετάσω ως σενάριο παγκόσμιας καταστροφής, είναι και τόσο γενικό που τα μισά σενάρια της λίστας θα μπορούσαν να μπουν κάτω από αυτήν την «ομπρέλα».

Μαύρες Τρύπες

Ασχέτως αν μιλάμε για πειράματα που στράβωσαν ή για υπάρχουσες μαύρες τρύπες που ήρθαν προς το μέρος μας, επιλέγω να αγνοήσω αυτό το σενάριο διότι πολύ απλά δεν είναι καν σίγουρο ότι το «πέρασμα» από μαύρη τρύπα συνεπάγεται όντως καταστροφή. Οπότε, απορρίπτεται.

The Machines Take Over

Και ω, ναι, το αφήνω έξω! Δεν είναι ότι το βρίσκω απίθανο. Άλλωστε και τα σενάρια στην παρακάτω λίστα δεν κερδίζουν βραβείο ρεαλιστικότητας. Απλά το θεωρώ (με το φτωχό μου το μυαλό) αδύνατο. Αυτή τη στιγμή συζητάμε σχεδόν περισσότερο για το πώς η full ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τους ανθρώπους, παρά για το πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίτευγμα. I think we will be covered.

Dogma_message 9meteorite 8pandemic 7zombie 6warming 5alien 4sun 3nuclear 2infertile 1neumann

Σύγκρουση με τεράστιο κομήτη

Ξεκινάμε με ένα από τα πιο φημισμένα σενάρια. Ένα ωραίο πρωί (κάπου είναι πάντα πρωί), ένας τεράστιος κομήτης συγκρούεται με τον πλανήτη μας σπέρνοντας θανατικό. Προσοχή! Δεν μιλάω για κάτι μικρό που μπορεί, άντε στην χειρότερη, να ισοπεδώσει μια ήπειρο και μετά το νέφος που θα δημιουργηθεί να καλύψει την επιφάνεια της Γης και να δίνουμε μάχη για επιβίωση. Μιλάω για instant death! Και για αυτό είναι τόσο χαμηλά στη λίστα. Βαρετό και anticlimactic

Παγκόσμια πανδημία

Περνάμε στην επόμενη θέση όπου έχουμε να κάνουμε με κάποιο ιό, στυλ πανούκλας αν θέλετε. Σύμφωνα με πολλές μελέτες άλλωστε, εάν υπάρξει κάποιο ξέσπασμα θανατηφόρου ιού και ψιλοαγνώστων στοιχείων, λόγω των τρόπων που μετακινούμαστε στο σήμερα, κινδυνεύει άμεσα ένα σεβαστό ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού! Οπότε, έστω ότι γίνεται κάτι τέτοιο, με προέλευση από το Καζακστάν ξέρω ‘γω, μεταδίδεται στον μισό πλανήτη σε 24 ώρες και τελικά μέσα σε 96 ώρες πάπαλα η ανθρωπότητα. Ενδιαφέρον βρίσκω στις απεγνωσμένες προσπάθειες να εμποδίσουμε την εξάπλωσή του αλλά και στα μεταξύ μας «το ‘χεις, δεν το ‘χεις».

Zombapocalypse

Walking Dead, World War Z, I am Legend, 28 Days Later και όποιο άλλο σκεφτείτε, όλα έχουν ένα μειονέκτημα: Υπάρχουν ακόμα ζωντανοί. Εδώ μιλάμε για πλήρη αφανισμό. Εμείς θα νομίζουμε ότι ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τα zombies μετά από τόσες ταινίες και σειρές. Αυτά όμως, με κάθε δαγκωματιά θα εξαπλώνουν τον ιό, μέχρι να μείνουν μόνο zombies τριγύρω. Φάση όπως το Warm Bodies. Αυτά θα συνεχίσουν όμως καταβροχθίζοντας το ένα το άλλο μέχρι να μείνει μόνο ένα και να πεθάνει από ασιτία. Ιντριγκαδόρικο είναι το κομμάτι όπου οι περισσότεροι θα την έχουμε δει Survivor Masters μέχρι να φτάσουμε να βλέπουμε το zombie να μας δαγκώνει το πόδι. Επίσης, και εδώ σκηνικά «το ‘χεις, δεν το ‘χεις».

Ατμοσφαιρική δηλητηρίαση / Global Warming

Κανονικά, αυτό το σενάριο είναι εκτός λίστας σύμφωνα με το βασικό κριτήριο. Ο λόγος που μπαίνει είναι επειδή μιλάμε για την πιο ρεαλιστική περίπτωση της λίστας. Με προφανή πιθανότερη αιτία την αύξηση των επιπέδων του CO2, φτάνουμε σε σημείο να δηλητηριάσουμε την ατμόσφαιρά μας κυριολεκτικά. Αυτό φυσικά, μπορεί να επιτευχθεί κι αλλιώς, you know, if we really try, αλλά κρατάμε το global warming. Bonus: θα βλέπουμε τύπους οι οποίοι αγκομαχώντας θα φωνάζουν «Ποιο φαινόμενο του θερμοκηπίου ρε;»

Επιδρομή από εξωγήινους

Στην τελική 5άδα μπαίνουμε με το επίσης πολυδιαφημισμένο σενάριο εξωγήινης εισβολής. Και επειδή από όσο ξέρω, Doctor δεν υπάρχει για να μας σώσει, εμείς θα είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε, οπότε total annihilation! Για να είμαστε ξεκάθαροι, θεωρούμε ότι έστω εξωγήνιος πολιτισμός φτάνει μέχρι τον πλανήτη μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τεχνολογική του πρόοδο και θα κολλήσουν σαν Γερμανοί στο χιόνι; Μπααα. Είναι σαν να στέλνεις τους Αμερικανούς πεζοναύτες πίσω στο χρόνο να πολεμήσουν τη Χρυσή Ορδή. Ε, καμία τύχη. Από αυτό το σενάριο κρατάω το παραλυτικό δέος που θα μας κατακλύσει.

Όταν ο Ήλιος (θα) καίει

Άκρως επιστημονικό, άκρως ρεαλιστικό και άκρως μακρινό σενάριο. Η περίπτωση περιγράφει συνθήκες κατά τις οποίες ο Ήλιος φτάνει σε σημείο να εκπέμπει σαφώς μεγαλύτερη θερμότητα από ό,τι τώρα με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες επί της Γης να φτάσουν σε επίπεδα τις σημερινές θερμοκασίες της Αφροδίτης. Ναι, μιλάμε για ένα δισεκατομμύριο χρόνια από τώρα. Για αυτό άλλωστε και οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν παίζει πρόβλημα, διότι μέχρι τότε θα έχουμε βρει άλλους τρόπους να αφανιστούμε. Σε περίπτωση πάντως που κατά τύχη αντέξουμε, σκεφτείτε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνει αργά και σταδιακά.

Πυρηνική πολεμική καταστροφή

Το «χάλκινο μετάλλιο» το δίνω στον πυρηνικό πόλεμο. Μπορεί σαν αποτέλεσμα να είναι λίγο ξενέρωτο, διότι οι μισοί θα πεθάνουν μέσα σε ώρες και οι υπόλοιποι σε βάθος 3-4 ετών. Παρ’ ολ’ αυτά, η ίντριγκα της υπόθεσης εντοπίζεται σε όλη τη διπλωματικοδιαπραγματευτική κατάσταση που θα προηγηθεί. Αναλογιστείτε μόνο τις δηλώσεις επί δηλώσεων, τις θεωρίες συνομωσίας στα σχόλια, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που θα γράψουν τόσες φορές ότι «το κουμπί πατήθηκε», με αποτέλεσμα όταν όντως θα πατηθεί, κανείς να μην το πιστέψει. Ναι, Πέτρος και λύκοι φάση.

Ανεπάρκεια Αναπαραγωγής

Το «ασημένιο μετάλλιο» στο πιο ανύποπτο σενάριο. Το story έχει ως εξής: Με αιτία κάποια, μάλλον άκακη σε πρώτη ανάγνωση, ουσία (στυλ ραδιοκυμάτων που έχει ειπωθεί ήδη) τα ανδρικά σπερματοζωάρια αποδυναμώνονται παγκοσμίως. Αποτέλεσμα; Σταματάει η αναπαραγωγή του είδους. Σιγά-σιγά μειώνεται ο πληθυσμός καθώς θα υπάρχουν μόνο θάνατοι πλέον. Η επιστημονική κοινότητα θα προσπαθεί μάταια να αντιστρέψει την κατάσταση. Φαντάζομαι σκηνικά «γαμάτε γιατί χανόμαστε» αλλά και θρησκευτικά παραληρήματα με εκκολαπτόμενους Νώε(ς). Το κερασάκι στην τούρτα είναι το ότι κάποιος θα μείνει σίγουρα τελευταίος.

A von Neumann Machine

And the award goes to… Στα γρήγορα, μηχανή von Neumann ονομάζουμε μία μηχανή η οποία έχει την ικανότητα να δημιουργεί ακριβή αντίγραφα του εαυτού της αν της δοθούν τα βασικά υλικά. Οπότε, κατασκευάζεις μία τέτοια μηχανή προγραμματίζοντάς την να μην σταματάει στην προσπάθεια εύρεσης των υλικών, και έστω ότι μεταξύ των υλικών είναι το μαγνήσιο και ο σίδηρος για παράδειγμα. Και την αμολάς... Η εξάπλωση θα γίνει με εκθετικό τρόπο, διότι πρώτα μία, μετά δύο, μετά τέσσερις κ.ο.κ. Και ο πλανήτης καταλήγει να είναι ένας τεράστιος πολτός. Ναι, αυτό το σενάριο εξιτάρει το περισσότερο, by far.