Οι 9 μεγαλύτεροι κατακτητές όλων των εποχών

17-02-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Τι ορίζει έναν μεγάλο κατακτητή; Ένα από τα βασικότερα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη της παρακάτω λίστας είναι το συνολικό μέγεθος των εκτάσεων που κατέκτησε, χωρίς ωστόσο να είναι το μοναδικό. Το ιστορικό πλαίσιο, οι τακτικές αρετές και η διάρκεια κυριαρχίας έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, θα παρατηρήσετε ότι ο Χίτλερ λείπει από τη λίστα παρόλο που κατέκτησε εκτενέστατες περιοχές. Η απουσία του δεν οφείλεται στην ανηθικότητά του αλλά στο γεγονός ότι ο επεκτατισμός του κόπηκε πολύ σύντομα, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς τον παραλογισμό των επιλογών του και τις τεράστιες αυταπάτες του.

Dogmamessage 9caesar 8annivas 7ghazni 6napoleon 5attilashun 4cyrus 3tamerlane 2alex 1ghenghis

Ιούλιος Καίσαρ (100 π.Χ. - 44 π.Χ)

Ο μεγάλος Ιούλιος, πήρε τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας επικρατώντας στον εμφύλιο πόλεμο εναντίον του Πομπήιου. Διαθέτοντας σπάνια στρατηγική ευφυΐα και ισχυρές διαθέσεις επεκτατισμού, κατέκτησε τη Γαλατία (παρά τις φιλότιμες αντιστάσεις από το χωριό του Αστερίξ), επέκτεινε τα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι τη Μάγχη και άνοιξε το δρόμο για την εισβολή στη Βρετανία. Κατάφερε επίσης να «πάρει» την Αίγυπτο και την Κλεοπάτρα, με διαφορετικές έννοιες βέβαια την κάθε μία.

Αννίβας (247 π.Χ. - 183 π.Χ.)

Ο Hannibal Barka έμεινε στην ιστορία ως ο ισχυρότερος αντίπαλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μια φήμη η οποία κερδήθηκε χάρις τα κατορθώματά του στον Δεύτερο Καρχηδονιακό Πόλεμο όταν οδήγησε τις δυνάμεις του εναντίον των Ρωμαίων. Γνωστός στο ευρύ κοινό για τη χρήση ελεφάντων στις μάχες, ο Αννίβας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους masters της τακτικής καθώς κατάφερνε συχνά να επικρατεί διαθέτοντας αριθμητικά υποδεέστερους στρατούς. Τελικά, ο Καρχηδόνιος στρατηγός, έχοντας στριμωχτεί μετά από μια σημαντική ήττα στη Ζάμα της Βορείου Αφρικής, αυτοκτόνησε το 183π.χ. πίνοντας δηλητήριο προκειμένου να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Ρωμαίων.

Μαχμούντ του Γκαζνί (971 - 1030)

Ο Μαχμούντ του Γκαζνί ήταν ο πρώτος ηγεμόνας που πήρε επισήμως τον τίτλο του «Σουλτάνου». Υπήρξε ο βασικός ιδρυτής της Αυτοκρατορίας Γκαζναβίντ, εδάφη της οποίας περιλάμβαναν το σημερινό Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και περιοχές της Ινδίας. Η κατακτητική του ισχύς οφειλόταν κατά πολύ στους άρτια εκπαιδευμένους έφιππους τοξότες του που συνδύαζαν την ταχύτητα στις κινήσεις με τα θανατηφόρα χτυπήματα από μεγάλη απόσταση στα πεδία των μαχών.

Ναπολέων Βοναπάρτης (1769 - 1821)

Το όνομα του συνώνυμο με τους κατακτητικούς πολέμους. Ο Ναπολέοντας οδήγησε το γαλλικό στρατό σε αναρίθμητες ένδοξες νίκες και κατάφερε να προσαρτήσει στην επικράτειά του εδάφη που εκτείνονταν μέχρι την ηπειρωτική Ευρώπη. Όλα αυτά βέβαια μέχρι που είχε τη φαεινή ιδέα να εισβάλει στη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε στη σταδιακή του αποδυνάμωση, μέχρι την περίφημη ήττα στο Βατερλό το 1815, από τις συμμαχικές δυνάμεις Πρώσων και Βρετανών.

Αττίλας (406 - 453)

Ο Αττίλας και ο αδερφός του μοιράζονταν το βασιλικό αξίωμα, μετά το θάνατο του θείου τους. Ο Αττίλας που φημίζονταν για τη σκληρότητα και την πανουργία του δολοφόνησε τον αδερφό του και οδήγησε τις ορδές των Ούννων στην κεντρική Ευρώπη. «Η μάστιγα του Θεού», όπως τον αποκαλούσαν, κατέκτησε τη σημερινή Γερμανία, την Αυστρία και μέρη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Υιοθετώντας την τακτική της «καμένης γης» ξεκλήριζε ντόπιους πληθυσμούς και πυρπολούσε ολόκληρες πόλεις στο πέρασμά του. Όταν εντέλει ηττήθηκε από Ρωμαίους και Βησιγότθους, η –ακέφαλη πια- αυτοκρατορία του κατέρρευσε.

Ο Κύρος Β΄ ο Μέγας (600 ή 576 π.Χ. - 530 π.Χ.)

Ο Κύρος έγινε βασιλιάς της Περσίας το 546π.Χ. Αφού κατέκτησε τη Λυδία και τη Μηδική Αυτοκρατορία, νίκησε τους Βαβυλώνιους και απελευθέρωσε τους Εβραίους. Πριν πεθάνει έφτασε να είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου βασιλείου που είχε υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας και το οποίο εκτείνονταν σε τρεις ηπείρους. Ανίκητος στο πεδίο της μάχης αλλά και ικανότατος πολιτικός, κατάφερε να εδραιώσει κρατικές δομές και μηχανισμούς που συνέβαλαν στην μακρόχρονη διατήρηση των κατεκτημένων περιοχών.

Ταμερλάνος (1336 - 1405)

Ο Ταμερλάνος γεννήθηκε το 1336 στο σημερινό Ουζμπεκιστάν. Παρότι αναλφάβητος έδειξε από μικρή ηλικία δείγματα της οξυδέρκειάς του. Ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του στην πολιτική, σύντομα ανελίχθηκε στα αξιώματα και ηγήθηκε νικηφόρων εμφύλιων διαμαχών στην περιοχή της Μογγολίας. Ο “Timur” που ισχυριζόταν ότι ήταν απόγονος του Τζένγκις Χαν, χρησιμοποίησε ως στρατιωτική βάση του την πόλη Samarkand και κατέκτησε την Περσία, την Αρμενία, τη Γεωργία και μέρος της Ρωσίας.

Αλέξανδρος ο Μέγας (356 π.Χ. - 323π.Χ.)

Το… δικό μας παιδί (!) που μέχρι τα 30 του κατάφερε να κατακτήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του τότε γνωστού κόσμου. Ξεκινώντας από την αρχαία Μακεδονία, και με όπλο τις ανεπανάληπτες τακτικές του ικανότητες (όπως η τελειοποίηση της φάλαγγας) διέλυσε το στρατό του πανίσχυρου μέχρι τότε Δαρείου στη μάχη της Ισσού. Ανεξαρτήτως προσωπικών απόψεων και ηθικών κριτικών για το χαρακτήρα και τις πράξεις του μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι συνέβαλε ριζικά στην παγκόσμια διάδοση και εξάπλωση του ελληνιστικού πολιτισμού.

Τζένγκις Χαν (1162 - 1227)

«Μα είναι δυνατόν να μην είναι ο Μέγας Αλέξανδρος στην πρώτη θέση;», θα αναρωτηθούν πολλοί. Κι όμως είναι. Δε μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι ο αιμοβόρος Genghis έφτασε, στον επεκτατικό του κολοφώνα, να έχει κατακτήσει και να διαχειρίζεται υπερδιπλάσιες σε μέγεθος εκτάσεις σε σύγκριση με αυτές του Αλεξάνδρου. Ο Khan ξεκίνησε ενώνοντας όλα τα μογγολικά φύλα και συνέχισε εξαπολύοντας ένα κύμα επιτυχών εισβολών σε γειτονικές χώρες, καταλήγοντας να ελέγχει σχεδόν όλη την Ευρασία. Πίσω του άφησε εκατομμύρια νεκρούς αλλά και μια σημαντική παρακαταθήκη - την εντατική εμπορική εκμετάλλευση του Δρόμου του Μεταξιού.

Πηγές:

http://www.therichest.com/rich-list/most-influential/the-10-greatest-conquerors-in-history/?view=all

http://www.reckontalk.com/the-10-greatest-conquerors-in-the-history-of-the-world/

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1308014/Ten-greatest-Historical-conquerors.html

http://listverse.com/2008/10/11/top-10-most-successful-military-commanders/

http://www.enkicharity.com/10-greatest-conquerors-in-history.html

http://www.watchmojo.com/video/id/12380/

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=612687