Οι 8 σπουδαιότεροι εξερευνητές

31-03-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Στην παρακάτω λίστα περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι εξερευνητές της ιστορίας, από τον Ύστερο Μεσαίωνα μέχρι τον προηγούμενο αιώνα. Η κατάταξη τους προκύπτει από το επίπεδο δυσκολίας και τη σημασία των κατορθωμάτων τους.

Dogmamessage 8vesp 7Amundsen 6cook 5erikson 4polo 3colombus 2dagama 1Magellan

Amerigo Vespucci (1454-1512)

Ο Amerigo Vespucci γεννήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας και λέγεται ότι πραγματοποίησε το πρώτο του μεγάλο ταξίδι το 1497. Το σημαντικότερο και πιο πετυχημένο ταξίδι του όμως ήταν το τρίτο, το οποίο και τον οδήγησε στο Rio de Janeiro. Με αυτήν του την ανακάλυψη έμεινε ουσιαστικά στην ιστορία ως ο άνθρωπος που απέδειξε ότι ο «Νέος Κόσμος» δεν ήταν κομμάτι της Ασίας, αλλά μία μέχρι πρότινος άγνωστη, ξεχωριστή ήπειρος.

Roald Amundsen (1872-1928)

Ο Νορβηγός Roald Amundsen ήταν ο εξερευνητής που πάτησε για πρώτη φορά και στους δύο Πόλους. Το Δεκέμβριο του 1911, αφού διέσχισε με το πλήρωμά του εκατοντάδες μίλια πλήρως ανεξερεύνητων ορεινών περιοχών, έφτασε στο Νότιο Πόλο, τον οποίο και ονόμασε “Land of the pole”, ενώ το 1926 ηγήθηκε της αποστολής που έφτασε με επιτυχία στον Βόρειο. Στον Amundsen πιστώνεται επίσης η πρώτη διάσχιση του Βορειοδυτικού Περάσματος, μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού.

James Cook (1728-1779)

Ο γεννημένος στο Yorkshire, Cook, ήταν καπετάνιος του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας και έμεινε γνωστός για τα πρωτοποριακά του ταξίδια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που ήρθε σε επαφή με την Ανατολική ακτή της Αυστραλίας και τα νησιά της Χαβάη, ενώ το 1770 χαρτογράφησε την περιοχή της Νέας Ζηλανδίας. Τα ταξίδια του και η δημιουργία του πρώτου ακριβούς χάρτη του Ειρηνικού συνέβαλαν καθοριστικά στη διευκόλυνση των επόμενων γενιών θαλασσοπόρων και εξερευνητών.

Leif Erikson (970-1020)

Η ιστορία του θρυλικού Ισλανδού Βίκινγκ έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στη σφαίρα του μύθου. Παρόλα αυτά, τη δεκαετία του ’60, αρχαιολόγοι βρήκαν τα απομεινάρια μιας Νορβηγικής αποικίας στο Newfoundland, ένα νησί του Καναδά στις βορειοανατολικές Ακτές της Βορείου Αμερικής. Οι ιστορικοί σήμερα μάλιστα έχουν επιβεβαιώσει ότι ο Erikson ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος ευρωπαίος θαλασσοπόρος που πάτησε στη Β. Αμερική, 500 χρόνια πριν τον Κολόμβο.

Marco Polo (1254-1324)

Ο Polo άρχισε να ταξιδεύει από μικρή ηλικία μαζί με τον πατέρα και το θείο του που ήταν πλούσιοι έμποροι. Το σημαντικότερο ταξίδι τους ξεκίνησε από τη Βενετία και τους οδήγησε στην Περσία, το Αφγανιστάν και, μέσα από το Δρόμο του Μεταξιού, στο σημερινό Πεκίνο, όπου και δούλεψε για χρόνια για τον Μογγόλο αυτοκράτορα Kublai Khan. Όταν επέστρεψε στη Βενετία, όπου και φυλακίστηκε, έγραψε ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία όλων των εποχών, το “The Travels of Marco Polo”, το οποίο και αποτέλεσε τη βασική έμπνευση πολλών μετέπειτα εξερευνητών, όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Christopher Columbus (1451-1506)

Ίσως ο διασημότερος εξερευνητής όλων των εποχών, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1492 από την Ανδαλουσία, χρηματοδοτούμενος από το Βασιλιά Φερδινάνδο τον Β’ και τη Βασίλισσα της Ισπανίας Ισαβέλλα, για ένα μεγαλόπνοο ταξίδι που είχε ως στόχο την άφιξη στην Ασία μέσω του δυτικού περάσματος. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Γενοβέζος θαλασσοπόρος και το πλήρωμά του έφτασαν σε ένα νησάκι στις Μπαχάμες που ο Κολόμβος ονόμασε “San Salvador”. Στη συνέχεια εξερεύνησε την Κούβα και την Αϊτή, ενώ στα τρία επόμενα ταξίδια του επικεντρώθηκε στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Καραϊβική.

Vasco da Gama (1460 ή 1469 - 1524)

Ο πορτογάλος εξερευνητής ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σάλπαρε από ευρωπαϊκό έδαφος και έφτασε επιτυχώς στην Ινδία μέσω θαλάσσης. Ο da Gama διέσχισε τα νερά στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, πέρασε από τη Μαδαγασκάρη και τελικά κατέληξε στην Καλκούτα. H συνεισφορά του στον τομέα του Εμπορίου ήταν τεράστια καθώς πριν από αυτόν, οι διαδρομές που ακολουθούνταν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς τα πλοία έπρεπε να περνούν από Βασίλεια πειρατών και αφιλόξενες περιοχές της Αραβίας.

Ferdinand Magellan (1480-1521)

Ο Μαγγελάνος ήταν ο ηγέτης της αποστολής με την οποία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης. Ο ίδιος όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει καθ’ όλη της διάρκεια της, καθώς δολοφονήθηκε από ιθαγενείς στο Μακτάν των Φιλιππίνων. Υπήρξε ο πρώτος θαλασσοπόρος που έπλευσε από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό (στον οποίο έδωσε και αυτή την ονομασία – “peaceful sea”), ενώ καθιέρωσε και τη βασική θαλάσσια διαδρομή από την Πορτογαλία με κατεύθυνση την Ασία.

Πηγές:

http://www.biographyonline.net/adventurers/top-10-explorers.html

http://www.cracked.com/article_18427_6-famous-explorers-who-shaped-world-with-insane-lies.html

http://www.mandatory.com/2013/03/20/10-of-the-greatest-explorers-in-history/6

http://www.toptenz.net/top-10-famous-expeditions.php

http://www.biography.com/people/groups/famous-explorers