Οι 7 καλύτερες ταινίες του Stanley Kubrick

18-11-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Θεωρείται ένας από τους δέκα μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Παρακάτω παρουσιάζονται οι 7 καλύτερες ταινίες του Kubrick που συνέβαλαν στο να κερδίσει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Dogma_message lolita shining fullmetal pathsofglory strangelove clockwork spaceod

Lolita (1962)

Με κάθε πλάνο της Sue Lyon να αποτελεί και μια άσκηση αποπλάνησης, ο Kubrick υπογράφει μια άβολα προκλητική για την εποχή της ταινία. Χωρίς να φαίνεται ποτέ στην οθόνη κάτι άξιο λογοκρισίας, η μικρή και –όχι και τόσο- άβγαλτη Lolita καταφέρνει μέσα από τις κινήσεις, το βλέμμα, και την εκφορά τους λόγου της να μετατραπεί στην απόλυτη απαγορευμένη φαντασίωση. Παρόλο που το φιλμ δίχασε με τη διαρκώς υποβόσκουσα σεξουαλική του ατμόσφαιρα και τον έρωτα του μεσήλικα καθηγητή με την ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας του σπιτιού στο οποίο μένει, σήμερα θεωρείται μια θαρραλέα προσπάθεια εξερεύνησης της σκοτεινής πλευράς των χαρακτήρων μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής απομόνωσης.

The Shining (1980)

“HERE’S JOHNNY!”. O Jack Nicholson οργιάζει υποδυόμενος μια (λίγο) πιο ακραία εκδοχή του εαυτού του και το μυθιστόρημα του Stephen King βρίσκει τον ιδανικό δημιουργό για να ζωντανέψει στη μεγάλη οθόνη. Τα ανατριχιαστικά δίδυμα, τα μπάνια αίματος, τα μηνύματα στους καθρέφτες, τα κιουμπρικικά μονόπλανα, ο κλειστοφοβικός αποκλεισμός και η σχιζοφρένεια στην οποία παραδίδεται σταδιακά ο πρωταγωνιστής χτίζουν τα θεμέλια της εφιαλτικής ατμόσφαιρας σε μια ταινία – σύμβολο αρχετυπικού τρόμου.

Full Metal Jacket (1987)

Εντυπωσιάζοντας καταρχήν σε δομικό επίπεδο, η ταινία είναι ουσιαστικά χωρισμένη στα δύο. Το πρώτο μέρος περιγράφει τη στρατιωτική εκπαίδευση (ξεχωρίζουν οι απολαυστικοί μονόλογοι του στρατόκαυλου λοχία Hartman), ενώ το δεύτερο πραγματεύεται την καθημερινότητα και τις μάχες στο Βιετνάμ. Αυτό που καθιστά όμως το Full Metal Jacket μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους του είναι η περίτεχνη ανάλυση των ψυχολογικών επιπτώσεων του πολέμου και της τρέλας στην οποία βυθίζονται όσοι συμμετέχουν σ’ αυτόν.

Paths of Glory (1957)

Στο Paths of Glory ο Kubrick εστιάζει για πρώτη φορά στο δίπολο πόλεμος – ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Με φόντο την λιποταξία μιας ομάδας Γάλλων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου, η ταινία εξερευνά τα όρια μεταξύ ηθικής και εσχάτης προδοσίας μέσα από υποδειγματικούς φιλοσοφικούς διαλόγους και μια ψύχραιμη σκηνοθετική ματιά που παραπέμπει σε βετεράνο δημιουργό (παρότι ο Kubrick ήταν μόλις 28 ετών).

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Εγκεφαλικό χιούμορ, εύστοχη κοινωνικοπολιτική σάτιρα και ένας φρενήρης Peter Sellers να αλωνίζει υποδυόμενος τρεις(!) διαφορετικούς ρόλους. H πρώτη και μοναδική κωμωδία του Kubrick αναδεικνύεται και ως μία από τις πληρέστερες ταινίες της φιλμογραφίας του. Ο ψυχροπολεμικός πανικός, η αδιέξοδη διπλωματία και οι προβληματικές σχέσεις μεταξύ των εξουσιών συνδυάζονται πανέξυπνα και παράγουν ένα κινηματογραφικό μίγμα που προβληματίζει, χωρίς όμως να καταφεύγει σε αφελείς και κοινότοπους διδακτισμούς.

A Clockwork Orange (1971)

Μια σπουδή πάνω στη βία, μια δυστοπική απεικόνιση του μέλλοντος, ένα ενοχικά διασκεδαστικό ροντέο διεστραμμένων συμπεριφορών. Όπως και να επιλέξεις να προσεγγίσεις το Κουρδιστό Πορτοκάλι θα βγεις χαμένος. Όχι γιατί θα έχεις άδικο, αλλά γιατί αυτό που τελικά μένει είναι μια οπτικοακουστική εμπειρία που μέσα από τα αισθητικά μέσα καταφέρνει να υπερβεί τα «νοήματα» και να σου χαράξει στο υποσυνείδητο τον Άλεξ, τις βλεφαρίδες, το γάλα με τα ναρκωτικά, τα λαμπάκια, τα χρώματα, τις στολές, και τους βιασμούς με υπόκρουση κλασικής μουσικής.

2001: A Space Odyssey (1968)

Η μόνιμη παρουσία του «2001» σε λίστες των κορυφαίων ταινιών όλων των εποχών είναι ενδεικτική για τη σημασία του φιλμ στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το έπος του Kubrick άνοιξε νέους δρόμους στην επιστημονική φαντασία, με τις πρωτοπόρες σκηνοθετικές τεχνικές και το βαθύ φιλοσοφικό υπαρξισμό να συναρπάζουν μέχρι και σήμερα. Το απόλυτο sci-fi αριστούργημα και η καλύτερη ταινία του μεγάλου Stanley.