Τι είναι το Deja vu;

12-02-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Σε μια σκηνή του Matrix, ο Neo παρατηρεί μια γάτα να περνάει το κατώφλι μιας πόρτας τινάζοντας το κεφάλι της. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα γίνεται μάρτυρας ακριβώς του ίδιου γεγονότος, πράγμα που τον κάνει να ψελλίσει “Déjà vu”.

Το παραπάνω αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα της προμνησίας (όπως λέγεται στα ελληνικά). Οι περισσότεροι από μας (με βάση το βίντεο που ακολουθεί 9 στα 10 άτομα νεότερων ηλικιών) το βιώνουμε με λιγότερο εντυπωσιακούς τρόπους: Μια συζήτηση που νομίζουμε ότι έχει επαναληφθεί με τις ίδιες ακριβώς λέξεις, μια αντίδραση που νιώθουμε πως έχουμε ξαναζήσει και πάει λέγοντας.

Όπως μας εξηγεί ο Joe Hanson του καναλιού “It’s Ok To Be Smart” (ναι, είναι λίγο αυτάρεσκη η ονομασία) το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί στο 100%. Παραθέτει όμως τις επικρατέστερες θεωρίες μέσα από ένα πρίσμα εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης, εξηγώντας ότι το Déjà vu προκαλείται από την εγκεφαλική προδιάθεση να ταυτίζουμε μεταξύ τους οικεία συναισθήματα και ερεθίσματα, συνδέοντας (και συγχέοντας) τα με παρόμοιες, σχετικές αναμνήσεις.

Για το βίντεο διατίθενται αγγλικοί υπότιτλοι.