Τα πρόσωπα του "Cult"

04-12-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Στην καθημερινότητά μας έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «καλτ» μια ταινία που είναι τόσο υπερβολικά καμένη που καταντάει ενδιαφέρουσα. Γι’ αυτό και αναφερόμαστε με αυτόν τον όρο σε ταινίες σαν το Rocky το 4 (που ο Stalone πλακώνει τον Ivan Drago μέσα στη Μόσχα και κάτι χιλιάδες Ρώσοι μέσα στο στάδιο φωνάζουν ενθουσιασμένοι «Ρόκυ – Ρόκυ – Ρόκυ») ή τα έπη των eighties με το Στάθη Ψάλτη.

Μπορεί όμως μια cult ταινία να είναι πραγματικά ποιοτική; Και πιο σημαντικό: ποιος είναι ο ορισμός του cult στο σινεμά; Παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ώστε να δοθεί μια σαφής και περιεκτική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, τελικά όλοι καταλήγουμε να χρωματίζουμε διαφορετικά την συγκεκριμένη έννοια και να της αποδίδουμε ποικίλα χαρακτηριστικά. Ένας πολύ γενικός ορισμός πάντως είναι: «ένα underground κινηματογραφικό έργο, που χρησιμοποιεί ασυνήθιστα αισθητικά μοτίβα και αποκτάει μικρό αλλά φανατικό κοινό με την πάροδο του χρόνου».

Στο παρακάτω βίντεο πάντως γίνεται μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη και ξεχωριστή ανάλυση. Ο Mike Miley, μέσα από μοντάζ κινηματογραφικών σκηνών και voiceover μας παραθέτει τη δική του άποψη μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι το cult στο σινεμά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα πολύ κοντινά πλάνα στο ανθρώπινο πρόσωπο, τη στιγμή που εντυπώνονται μέσα στο βλέμμα του υποκειμένου, με εμφατικό τρόπο, τα πιο απόκρυφα συναισθήματα του σκοτεινού ψυχισμού του.