Ο εκνευριστικός μύθος της χρήσης του 10% του εγκεφάλου

19-03-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους των τελευταίων δεκαετιών, το “Ten percent of the brain”, έχει απασχολήσει αναρίθμητες φορές τις «ψαγμένες» συζητήσεις, τα media και την ποπ κουλτούρα. Το τελευταίο κρούσμα ήταν η ταινία Lucy που όχι απλά πραγματεύτηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά βάσισε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την πλοκή της πάνω στην (ψευδο)επιστημονική αρχή ότι όντως χρησιμοποιούμε μονάχα το 10% των εγκεφαλικών μας ικανοτήτων. (Και για φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν το ποσοστό αυτό αυξανόταν).

Κατά το παρελθόν μάλιστα έχουν υπάρξει εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν ταχθεί υπέρ της συγκριμένης θεωρίας. Όπως μας λέει όμως ο Hank Green του καναλιού SciShow «αυτός ο μύθος θα ήταν απλά αστείος αν δεν ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένος».

Στο βίντεο εξηγείται ότι μέσα από σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογικά μέσα, όπως η νευροαπεικόνιση, έχουμε αποδείξει ότι εκμεταλλευόμαστε πλήρως όλες τις δυνατές εγκεφαλικές λειτουργίες, απλώς όχι ταυτόχρονα – πράγμα απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτο.

Διατίθενται αγγλικοί υπότιτλοι.