Μαθήματα πολιτικής σάτιρας

27-11-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Πριν από περίπου ένα χρόνο τις Η.Π.Α. το Κογκρέσο απέρριψε την  έγκριση του προϋπολογισμού για τις πληρωμές των υπαλλήλων που εργάζονταν σε ορισμένες θέσεις του Δημοσίου με αποτέλεσμα το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Χεστήκαμε θα μου πείτε. Βαρεθήκατε ήδη. Το καταλαβαίνω. Το point που θέλω να κάνω όμως δεν επικεντρώνεται εκεί. Υπεύθυνοι για το “government shutdown” ήταν φυσικά οι ρεπουμπλικάνοι. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το αμερικάνικο σόου “Saturday Night Live” έδειξε στο κοινό τι σημαίνει έξυπνη σάτιρα.

Διασκευάζοντας ένα τραγούδι του ποπ μαϊντανού που λέγεται Miley Cyrus, η εκπομπή γύρισε ένα σκετσάκι – μουσικό βίντεο στο οποίο συμμετείχε η ίδια η «καλλιτέχνης», υποδυόμενη την ρεπουμπλικανή Αντιπρόσωπο Michelle Bachmann. Παίρνοντας στοιχεία από το πρώτο βίντεο κλιπ και παραλλάσσοντας τα ώστε να «κουμπώνουν» με το πολιτικό σκηνικό της εποχής, το “We did stop” καταλήγει να αποτελεί μια τεράστια «ψαγμενιά»: Από την ξεκαρδιστική απεικόνιση του Ομιλητή της Βουλής John Boehner και τον «βιασμό» της Αμερικής, μέχρι την ομιλούσα κεφαλή του πρώην προέδρου Reagan και το κόψιμο της μινιατούρας ελέφαντα (σύμβολο των ρεπουμπλικάνων). Οι αναφορές πέφτουν με καταιγιστικό ρυθμό με το σκετσάκι να απογειώνεται σε σημεία όπως αυτό που η Miley Cyrus γλύφει ένα ομοίωμα του Lincoln και ο Obama παρακολουθεί έντρομος το πάρτυ που γίνεται μέσα στο σπίτι. 

Αν τα παραπάνω φαίνονται σύνθετα, δεν πειράζει αδέρφια. Αυτοί είναι αμερικανάκια. Εμείς ξέρουμε από σάτιρα... το επιβεβαιώνουν οι κλανιές του Λαζόπουλου και η πολυεπίπεδες (και διόλου λαϊκίστικες) αναλύσεις του.