Η απάντηση του Bill Nye για το παράδοξο του Φέρμι

24-02-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Το παράδοξο του Φέρμι αναφέρεται στην αντίθεση μεταξύ της μεγάλης πιθανότητας να υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί και της απουσίας σχέδον κάθε είδους στοιχείου για την ύπαρξη τους. Τα συμπεράσματα στα οποία είχαν φτάσει ο Enrico Fermi και ο Michael H. Hart είναι :

  • Ο Ήλιος είναι ένα αστέρι και μάλιστα “μικρής ηλικίας”. Υπάρχουν δισεκατομμύρια αστέρια στον γαλαξία που είναι και δισεκατομμύρια χρόνια “μεγαλύτερα”.
  • Είναι μεγάλη η πιθανότητα αυτά τα αστέρια να έχουν πλανήτες περίπου σαν τη Γη. Σε κάποιους από αυτούς τους πλανήτες μπορεί να έχει αναπτυχθεί νοήμων πολιτισμός.
  • Κάποιοι από αυτούς τους πολιτισμούς θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν διαστρικά ταξίδια, τεχνολογία η οποία ερευνάται ήδη στη Γη.
  • Ακόμα και τον χαμηλό ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται η δυνατότητα διαστρικών ταξιδιών, ο γαλαξίας θα μπορούσε να αποικηθεί ολοκληρωτικά σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σκεπτικό, λογικά ο πλανήτης μας θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει αποικία ή τουλάχιστον να είχε δεχτεί επισκέψεις. Όμως κατά τον Fermi (και πολλούς άλλους) δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για οποιαδήποτε ύπαρξη εξωγήινου πολιτισμού. Οπότε ο Fermi αναρωτήθηκε : “Where is everybody?”

Και αυτή είναι η απάντηση του Bill Nye.