Επιτέλους θα μάθεις πόσο λογικός είσαι

07-04-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε λογικοί. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι εάν μας δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία μπορούμε να εξάγουμε λογικά (και σωστά) συμπεράσματα. Το βασικό μέρος του παρακάτω video στηρίζεται στο τεστ του Peter Wason με τις 4 κάρτες. Συνοπτικά, το τεστ αυτό αποτελείται από 2 ζευγάρια καρτών ίδιου group (γράμματα και νούμερα ας πούμε), έναν κανόνα για το πώς επιτρέπεται να συνδυαστούν αυτά και την ερώτηση «Ποιες κάρτες χρειάζεται να ελέγξουμε για να τσεκάρουμε την ισχύ του κανόνα».

Το παράδοξο με αυτό το πείραμα είναι ότι διαφέρουν τα ποσοστά των ατόμων που θα απαντήσουν σωστά στο αυθεντικό τεστ (χωρίς έννοιες, όπως με γράμματα και νούμερα), και σε ένα τεστ όπου θα μπορούν να γίνουν εννοιολογικοί συνειρμοί, με τη δεύτερη περίπτωση να σημειώνει καλύτερα νούμερα. Κατά μία άποψη, η δεύτερη περίπτωση είναι η πιο σημαντική, αλλά κατά τη γνώμη μου, εάν υπάρχει context τότε υπάρχουν παραπάνω δεδομένα και μπορεί κάποιος να απαντήσει σωστά εμπειρικά και όχι επειδή έκανε τους σωστούς συλλογισμού που χρειάζονται.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι πολλοί θα παρατηρήσετε στοιχεία από μαθηματικά (επαγωγή & συνεπαγωγή), προγραμματισμό (συνθήκες και τα «αρνητικά» τους), ή και Μαθηματική Λογική, κάτι που προφανώς δεν είναι τυχαίο. Τουλάχιστον, καταλάβαμε πλέον γιατί ο αστυνομικός δεν είναι μπουζούκι.