Οι προθέσεις του ήταν καλές. Όχι όμως και οι θέσεις του.

05-11-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Πριν περίπου ένα μήνα, στην εβδομαδιαία εκπομπή του Bill Maher, έγινε μία συζήτηση μεταξύ (κυρίως) του ιδίου, του Sam Harris και του Ben Affleck αναφορικά με το Ισλάμ. Ο Bill και ο Sam είναι εκφραστές της τάσης που λέει ότι η έντονη κριτική προς το Ισλάμ δεν πηγάζει από ρατσιστική διάθεση προς του Μουσουλμάνους αλλά από το γεγονός ότι αρκετές ακραίες απόψεις των Μουσουλμάνων δεν υποστηρίζονται από ένα περιθωριοποιημένο ποσοστό, αλλά από πολύ περισσότερους. Από την άλλη, ο Ben Affleck εκφράζει την τάση του αθωοφιλελευθερισμού (όπως μου αρέσει να την αποκαλώ), η οποία υποστηρίζει ότι η τόσο έντονη κριτική πηγάζει από ισλαμοφοβικές διαθέσεις και θα πρέπει να σεβαστούμε το Ισλάμ διότι οι όποιες ακραίες απόψεις δεν αντιπροσωπεύουν τη βάση του. Το παρακάτω κείμενο είναι η μετάφραση μίας ανοιχτής επιστολής από την Eiynah, μία Πακιστανή γυναίκα, προς τον Ben Affleck, η οποία δημοσιεύτηκε στο προσωπικό της blog, καθώς και στο pakistantoday.com.pk. Η επιστολή μας γνωστοποιήθηκε από τη Νεφέλη.

Αγαπητέ Ben,

Σου γράφω σήμερα ως μία γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ισλάμ. Είδα τη συζήτησή σας με τον Bill Maher και τον Sam Harris, και πρέπει να πω ότι προκάλεσες ζημιά εκείνη τη μέρα. Οι προθέσεις σου ήταν καλές, φυσικά, και ήταν ωραίο εκ μέρους να βγεις μπροστά και να υπερασπιστείς τους «δικούς μου».

Αυτό όμως που έκανες πραγματικά, πιθανώς ακούσια, ήταν να σιγήσεις μία συζήτηση που ποτέ δεν ξεκινά. Δύο άνθρωποι προσπάθησαν να αρχίσουν έναν διάλογο και εσύ δεν άκουγες καν. Γιατί κάποιο πλαίσιο ιδεών να είναι υπεράνω κριτικής, Ben;

Γιατί οι Μουσουλμάνοι συνεχίζουν να συντηρούνται σε κάποια χρονοκάψουλα αιώνων που έχουν παρέλθει; Γιατί είναι αποδεκτό το ότι συνεχίζουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες συγκρίνονται με λιχουδιές που περιμένουν να καταναλωθούν; Γιατί είναι αποδεκτό για τις γυναίκες του υπόλοιπου κόσμου να παλεύουν για την ελευθερία και την ισότητα ενώ εμάς μας λένε να καλύπτουμε τα ντροπιαστικά κορμιά μας; Δεν μπορείς να δεις ότι εμποδιζόμαστε από το να προσχωρήσουμε σε αυτή την ελίτ λέσχη γνωστή και ως 21ος αιώνας;

Αξιοπρεπείς φιλελεύθεροι όπως εσύ πάντα αμύνονται των παρεξηγημένων Μουσουλμάνων και αντιμάχονται τους Ισλαμοφοβικούς, το οποίο είναι εξαιρετικό αλλά ποιος υποστηρίζει εμένα και τους όλους τους άλλους που αισθάνονται καταπιεσμένοι από τη θρησκεία; Κάθε φορά που μιλάμε ανοιχτά, ένας από εμάς είτε σκοτώνεται είτε απειλείται. Είμαι μία blogger και γραφίστρια, δεν απειλώ κανέναν, Ben, εκτός που αυτούς που φοβούνται λέξεις και ζωγραφιές. Θέλω την ελευθερία να εκφραστώ χωρίς τον πολύ αληθινό φόβο ότι μπορώ να πεθάνω για αυτό. Ζητάω πολλά;

Όταν έγραψα ένα παιδικό βιβλίο το οποίο μετέφερε το μήνυμα της ποικιλομορφίας και της συμμετοχικότητας, η ζωή μου άλλαξε. Το βιβλίο «Ο Θείος μου είναι Gay» έχει το αθώο αντι-ομοφοβικό μήνυμα «Η Αγάπη ανήκει σε όλους». Αυτό δεν ήταν ευκολοχώνευτο σε πολλούς από τους Μουσουλμάνους αδερφούς και αδερφές μου.

Από εκείνο το βιβλίο και μετά έχω ανακηρυχθεί σε «εχθρό του Θεού» και θεωρηθεί άξια θανάτου. Όλο αυτό επειδή θέλω να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου θα μπορούν και τα παιδία της Νοτίου Ασίας να πουν τις δικές τους ιστορίες, οπότε θα μπορούν και εκείνα να γνωρίζουν ότι η αγάπη έρχεται σε όλες τι μορφές και ότι αυτό είναι εντάξει. Οι Μουσουλμάνοι αδερφοί και αδερφές μου υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από αυτή τη δουλειά επειδή τίθεται το ζήτημα της ομοφοβίας μέσα στη δικιά μας κοινωνία. Όπως αντίστοιχα αρνούνται ότι υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα με το δόγμα του Ισλάμ, πολλοί αρνούνται ότι υπάρχει ομοφυλοφιλία ανάμεσα σε καλούς, «ηθικούς» Μουσουλμάνους. Έτσι απλά, η ύπαρξη εκατομμυρίων ανθρώπων καταργείται. Σε παρακαλώ μην υπερασπίζεσαι άτομα που σκέφτονται έτσι, και να σου πω ακόμα Ben ότι πολλοί «καλοί» Μουσουλμάνοι σκέφτονται έτσι.

Αυτό που έκανες φωνάζωντας «ρατσισμός!» ήταν να τερματίσεις έναν διάλογο που πολλοί από εμάς περιμένουν να γίνει. Βοήθησες αυτούς που επιθυμούν να αρνιούνται ότι υπάρχουν ζητήματα, να τα αρνιούνται. Έγινες αυτόματα ήρωας, ένας υπερασπιστής του Ισλάμ. Είναι αγαθό, πραγματικά είναι. Καταλαβαίνω γιατί κι εμένα με μαστίζουν και με επηρεάζουν τα ζητήματα που δημιουργούνται από την αυθεντική Ισλαμοφοβία. Έχω Μουσουλμανικό όνομα και καφέ δέρμα, οι ειρηνόφιλοι συγγενείς μου έχουν σπρωχτεί στο μετρό και αποκαλεστεί «τρομοκράτες» χωρίς κανέναν λόγο.

Το καταλαβαίνω αυτό.

Πρέπει να ξεχωρίσουμε την άσκηση κριτικής σε μια ιδεολογία από την έκφραση μίσους απέναντι σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Και για αυτό το λόγο νομίζω ότι η αντιμετώπιση των εσωτερικών θεμάτων του Ισλάμ πρέπει να είναι διττή. Πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να τονίσουμε ότι η ευθύνη για αυτά τα θέματα δεν μπορεί να βαραίνει συγκεκριμένα άτομα.

Στο βωμό της πολιτικής ορθότητας και του «φιλελευθερισμού», θυσιάζουμε τις φωνές εκατομμυρίων. Απευθύνομαι σε εσένα επειδή ήσουν σημαντικός συντελεστής στην έναρξη αυτής της συζήτησης. Όσοι από εμάς θέλουμε μεταρρυθμίσεις φιμωνόμαστε τόσο από τους εξτρεμιστές όσο και από τους φιλελεύθερους που μας προδίδουν στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας.

Το Ισλαμικό Κράτος παρουσιάζει μια τρομακτική πλευρά, οπότε καταλαβαίνω τη σπασμωδική αντίδραση να διαψευστεί οποιαδήποτε σύνδεση. Οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι επιλέγουν να ερμηνεύσουν τις γραφές με έναν ειρηνικό τρόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρεται το υπόβαθρο για όσους επιλέξουν το δρόμο της βίας. Αυτό το υπόβαθρο πρέπει να συζητηθεί.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τα κραυγαλέα διπλά στάνταρ και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια στιγμή; Τζαμιά έχουν χτιστεί σε δυτικές χώρες, συνήθως χωρίς πολλά προβλήματα. Αλλά στο κέντρο του Ισλάμ, στην καρδιά του Ισλάμ, στη Σαουδική Αραβία, κανείς εκτός των Μουσουλμάνων δεν μπορεί επίσημα να εξασκήσει την πίστη του. Δεν υπάρχουν ούτε εκκλησίες, ούτε ναοί ούτε συναγωγές επειδή η Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπει κανένα μη-μουσουλμανικό θρησκευτικό χώρο να υπάρξει. Ποιος θα τους επιρρίψει τις ευθύνες για μία τέτοια αδικία αν εμείς κατασιγάζουμε οποιονδήποτε τοποθετηθεί εναντίον του Ισλάμ;

Τι είναι τόσο λάθος με την επιθυμία να περάσουμε στον τρέχοντα αιώνα; Δεν θα έπρεπε να είναι ντροπή. Κανείς δεν αρνείται ότι η βία, ο μισογυνισμός και η ομοφοβία υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες, αλλά το Ισλάμ είναι η μόνη θρησκεία η οποία εμμένει τόσο κυριολεκτικά, ακόμα και σήμερα.

Στο δικό σου πολιτισμό έχετε την πολυτέλεια να αποκαλείτε τους τόσο προσκολημμένους «τρελούς», όπως στην Εκκλησία των Βαπτιστών στο Westboro, για παράδειγμα (σ.σ.: Χωρίς πολλά-πολλά, η επίσημη ιστοσελίδα τους είναι το www.godhatesfags.com). Στο δικό μου πολιτισμό, τέτοιες αξίες υποστηρίζονται από περισσότερους από όσους αντιλαμβανόμαστε. Πολλοί θα προσπαθήσουν να το αρνηθούν, αλλά σε παρακαλώ άκουσέ με όταν σου λέω ότι δεν πρόκεται για περιθωριακά ποσοστά. Φαίνεται από τον ελλιπή αριθμό Μουσουλμάνων που είναι διατεθειμένοι να να καταφερθούν εναντίον του αρχαϊκού νόμου της Σαρίας. Οι τιμωρίες για τη βλασφημία, την αποστασία κλπ είναι εργαλεία καταπίεσης. Γιατί δεν απευθύνονται ούτε από τον ειρηνικό κόσμο που «δεν είναι φανατικοί, που θέλουν απλά να τρώνε μερικά σάντουιτς και να προσεύχονται πέντε φορές τη μέρα»; Που είναι οι Μουσουλμάνοι που θα διαμαρτυρηθούν για τους νόμους της βλασφημίας και της αποστασίας; Που είναι οι Μουσουλμάνοι που θα πάρουν θέση εναντίον της τόσο σκληρής ερμηνείας της Σαρίας; Αυτός ο ειρηνικός κόσμος με τα σάντουιτς δεν υπερασπίζονται αυτούς που υποφέρουν στο όνομα του Ισλάμ, Ben, και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα.

Μπορεί αυτό που ήθελαν να πουν ο Maher με τον Harris, να είναι πιο ευκολοχώνευτο αν προέρχεται από την δικιά μας κοινότητα, το καταλαβαίνω αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που γράφω σε εσένα, ως κάποια που έχει πληγωθεί προσωπικά από την έλλειψη αναγνώρισης αυτών των θεμάτων.

Εάν οι Μουσουλμάνοι δεν κριτικάρουν τις δικές τους φρικαλεότητες, τότε θα το κάνουν άλλοι και το μήνυμά τους δεν θα ακουστεί απλά εξαιτίας του ποιοι είναι. Είναι ένας φαύλος κύκλος, ένας κύκλος που μπορεί όντως να σπάσει μόνο αν, όπως είπε ο Harris, πραγματικοί μεταρρυθμιστές λάβουν την εξουσία.

Ζητάω από εσένα και από όποιον το διαβάζει αυτό να προσπαθήσετε να αναζητήσετε αναμορφωτές μέσα από τη δικιά μας κοινότητα, και να τους υποστηρίξετε με όποιον τρόπο μπορείτε.

Αν μου επιτρεπόταν να συναντηθώ με έναν άντρα που να μην είναι ούτε πατέρας μου, ούτε αδερφός μου, ούτε συζυγός μου, ασυνόδευτη, θα ήθελα πολύ να το συζήταγα με ποτά (που επίσης δεν μου επιτρέπεται να καταναλώσω) μαζί σου. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν,

Μετά τιμής,
Eiynah