Η αφαίρεση των φρένων από το αυτοκίνητο είναι προσωπική υπόθεση. Όπως και τα εμβόλια

11-02-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μετάφραση του άρθρου “Encouraging an informed polity” από το προσωπικό tumblr του Robert Moore Jr. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα είναι τυχαία.

Παιδιά, θέλω να ξέρετε για μια προσωπική απόφαση που πήρα πρόσφατα. Δεν με πολυενδιαφέρει να τη συζητήσω, αλλά θέλω απλά να τη γνωστοποιήσω. Σας παρακάλω να δείξετε σεβασμό. Θα είναι λίγο μεγάλη η δημοσίευση, αλλά παρακαλώ διαβάστε την ολόκληρη.

Θα αφαιρέσω τα φρένα από το αυτοκίνητό μου. Δεν είναι μια βιαστική απόφαση, για αυτό ακούστε με πρώτα.

Πριν μερικές εβδομάδες είδα ένα τρακάρισμα – δύο άνθρωποι διέσχισαν μια διασταύρωση την ίδια στιγμή. Και οι δύο πάτησαν ακαριαία το φρένο την ίδια στιγμή και συγκρούστηκαν. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Αλλά μετά μου ήρθε φλασιά – αν απλά είχαν περάσει τη διασταύρωση, δεν θα είχαν συγκρουστεί. Τα φρένα ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ το ατύχημα!

Οπότε, αποφάσισα να κάνω τη δικιά μου έρευνα και αυτά που βρήκα προκαλούν ζαλάδες. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο τραυματίζονται σοβαρά από αχρείαστα φρεναρίσματα. Μία φορά, οδηγούσα ενώ είχε χιονίσει και ίσα που άγγιξα το φρένο και ξαφνικά έχασα τελείως τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Τα φρένα μου θα μπορούσαν πολύ εύκολα να με είχαν σκοτώσει. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο συχνά τα τακάκια φθείρουν και καταστρέφουν τους δίσκους, προκαλώντας «ανώμαλες» βόλτες (σ.σ.: "bumpy rides") και τροχούς που τρίζουν.

Και ξέρετε τι; Επίσης βρήκα ότι πριν δεκαετίες δεν χρησιμοποιούσαν καν φρένα! Οι άνθρωποι έλεγχαν την ταχύτητα του οχήματός τους, κατεβάζοντας ταχύτητα και κόβοντας την κίνηση στον κινητήρα. Μπορεί να είναι απλά σύμπτωση, αλλά εκείνες τις εποχές όταν χρησιμοποιούσαν αυτόν τον τρόπο, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου απώλειες ζωών από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Δεν γινόντουσαν ΠΟΤΕ ατυχήματα από φρεναρίσματα.

Αφού έκανα λίγο ακόμα «σκάψιμο», ανακάλυψα μία φαύλα συνομωσία – Μηχανικοί : Οι ίδιοι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε να βελτιώνουν και να φροντίζουν τα αυτοκίνητά μας – ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για να τοποθετούν και να αντικαθιστούν φρένα! Μπορεί να ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι ενδιαφέρονται για την ασφάλειά μας, ή για τα αυτοκίνητά μας – αλλά απλά το κάνουν για την αλλαγή στα τακάκια των $49.99.

Οπότε, μίλησα με τον Μηχανικό μου για να βγουν τα φρένα από το αυτοκίνητό μου και αηδίασα από το πώς μου φέρθηκε. Με κατηγόρησε ότι ήμουν ανίδεος, τη στιγμή που εγώ ήμουν αυτός που έψαξε πόσο στροφική ορμή μπορούν να ασκήσουν τα φρένα πάνω στους δίσκους. Δεν ήξερε καν πόση ροπή αντέχει ένας δίσκος πριν σκεβρώσει!!! Είπε «οι δίσκοι είναι σχεδιασμένοι για να συμπιέζονται και ότι δεν είναι πραγματικά πρόβλημα» απλά απορρίπτοντάς με.

Και μετά είχε το ΘΡΑΣΣΟΣ να μου πει ότι η προσωπική μου επιλογή είχε συνέπειες, ότι θα επηρέαζα τους πάντες γύρω μου. Λοιπόν, ως εδώ μαζί του, θα βρω καινούριο μηχανικό. Το πρόβλημα είναι ότι τόσοι πολλοί μηχανικοί εξαγοράζονται από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι το σημείο που ΟΛΟΙ τους επιμένουν να έχει φρένα το αυτοκίνητό μου. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα κοιτάξουν καν το αυτοκίνητό μου για οτιδήποτε άλλο, λέγοντας ότι ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συνεργείο τους και στα άλλα αυτοκίνητα. Ένα κάρο μπούρδες, απλά δεν τους αρέσουν όσοι πιστεύουν σε εναλλακτικές μορφές φρεναρίσματος.

Τώρα βέβαια είναι και το κράτος ανακατεμένο, λέγοντας ότι *ΠΡΕΠΕΙ* να έχω φρένα. Ότι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με εμένα και ότι μπορεί να βλάψω και άλλους. Τι έγιναν τα ατομικά δικαιώματα; Τι έγινε η ελευθερία;

Οπότε το μόνο που λέω είναι να το ερευνήσετε κι εσείς. Μην ακούτε απλά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και τις μεγάλες βιομηχανίες. Πήρα μία προσωπική απόφαση για την οικογένειά μου, απλά είπαμε όχι στα φρένα. Θα χρησιμοποιούμε φυσικές μεθόδους όπως η Βαρύτητα, και το φρενάρισμα με τα πόδια στο έδαφος. Έτσι κι αλλιώς, εάν αυτό ήταν αρκετό για μένα όταν είχα ποδήλατο ως παιδί, τότε είναι αρκετό για τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο.