Ένας καθηγητής διδάσκει την τάξη του ένα μάθημα σχετικά με τα προνόμια

26-12-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μεταφρασμένη αναδημοσίευση από άρθρο του Nathan W. Pyle στο BuzzFeed.

Μια φορά είχα δει έναν καθηγητή σχολείου να διεξάγει μια απλή, δυναμική άσκηση για να διδάξει στους μαθητές του τι είναι τα προνόμια και η κοινωνική κινητικότητα. Ξεκίνησε δίνοντας σε όλους του μαθητές ένα φύλλο χαρτί και τους ζήτησε να το τσαλακώσουν.

1st

Στη συνέχεια, μετακίνησε τον κάδο απορριμάτων στο μπροστά μέρος της αίθουσας.

2nd

Τους είπε : «Το παιχνίδι είναι απλό. Όλοι σας αντιπροσωπεύετε τον πληθυσμό της χώρας. Και όλοι στη χώρα είχαν την ευκαιρία να γίνουν πλούσιοι και να ανέβουν τάξη.»

3rd

«Για να ανέβετε σε ανώτερη τάξη, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πετάξετε το τσαλακωμένο χαρτί μέσα στον κάδο από τη θέση σας.»

4th

Οι μαθητές στο πίσω μέρος της αίθουσα αμέσως άρχισαν να διαμαρτύρονται, «Είναι άδικο!». Μπορούσαν να δουν οτι οι σειρές θρανίων μπροστά τους είχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες.

5th

Όλοι έκαναν την προσπάθειά τους και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι από τους μπροστινούς πέτυχαν στο στόχο (αλλά όχι όλοι) και μόνο μερικοί μαθητές από τις πίσω σειρές ευστόχησαν.

6th

Ο καθηγητής ολοκλήρωσε λέγοντας : «Όσο πιο κοντά ήσασταν στον κάδο, τόσο καλύτερες πιθανότητες είχατε. Να με τι μοιάζει το «προνόμιο». Παρατηρήσατε πως οι μόνοι που διαμαρτυρήθηκαν για δικαιοσύνη ήταν στο πίσω μέρος της αίθουσας;»

7th

«Αντιθέτως, αυτοί που ήταν μπροστά ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αντιληφθεί το προνόμιο με το οποίο γεννήθηκαν. Το μόνο που μπορούν να δουν είναι 3 μέτρα μεταξύ αυτών και του στόχου τους.»

8th

«Η δουλειά σας, ως μαθητές που λαμβάνουν εκπαίδευση, είναι να έχετε αντιληφθεί το προνόμιό σας. Και να χρησιμοποιείτε αυτό το συγκεκριμένο προνόμιο που λέγεται «εκπαίδευση» για να κάνετε ό,τι μπορείτε για να πετύχετε σπουδαία πράγματα, και όλο αυτό το διάστημα να υπερασπίζεστε αυτούς που βρίσκονται στις σειρές πίσω σας.»