Λογικά επιχείρηματα ενάντια στον παραλογισμό;

30-11-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε από τη φίλη του site Αλεξάνδρα Β. ως απάντηση στην αναδημοσίευση του άρθρου Τα Ζώδια και τα Ζώα του Νίκου Δήμου. Θα χαρούμε να λάβουμε περισσότερα κείμενα, ηχητικά ή και βίντεο από εσάς (δείτε περιγραφή της κατηγορίας).

Κατανοώ το στόχο του κειμένου να καταδείξει τη διαχρονικότητα του φαινομένου και είναι, πράγματι, λογικά τα επιχειρήματά του. Αυτή είναι και η ένστασή μου, κυρίως. Λογικά επιχειρήματα ενάντια στον παραλογισμό; Διότι τα ζώδια και η αστρολογία παίρνουν αξία, όταν κάποιος τους δίνει σημασία και μάλιστα αντιμετωπίζοντάς τα με σοβαρότητα. Ειλικρινά, για το εν λόγω θέμα προτιμώ να δω επεισόδιο από το Κωνσταντίνου και Ελένης που ο καθηγητής της έδρας δεν έκανε βήμα χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τον αστρολόγο του. Αυτή η σάτιρα τους αξίζει.

Τώρα για την παράγραφο που αναφέρει τους κομπογιαννίτες που τάζουν θεραπεία από ανίατες ασθένειες, επίσης συμφωνώ στον πυρήνα του επιχείρηματος, δαιφωνώ ωστόσο στο γεγονός ότι σχετίζεται με τα ζώδια. Ναι, φυσικά και αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα επικίνδυνη μάστιγα, με τελευταίο –εκ των κορυφαίων- κρούσμα τη «φραπελιά» . Η γενίκευση είναι άκυρη. Βασίζονται μεν και οι δύο στην ψευδαίσθηση και την απάτη, αλλά ο βαθμός επικινδυνότητάς τους απέχει παρασάγγας. Με τα δήθεν γιατροσόφια, ο ασθενής διατρέχει σίγουρο κίνδυνο, ενώ στην περίπτωση των ζωδίων στη χειρότερη να σε παρατήσει η γυναίκα σου. Που εδώ που τα λέμε, για να σε παρατήσει επειδή το είπαν τα ταρώ, ή τρελή θα είναι ή δικαιολογία έψαχνε.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι σε καμία περίπτωση υπέρμαχος των αστρολόγων. Φυσικά και είναι απάτη το μαγαζάκι που έχουν στήσει. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι απαιτεί κάποιες ικανότητες για να παρασύρεις τόσο κόσμο, ώστε να σε πιστέψει. Άρα, αν τις διαθέτεις, πρέπει να γίνεις είτε πολιτικός, είτε διαφημιστής είτε αστρολόγος. Και θα εξηγήσω γιατί το κερδίζουν το μεροκάματό τους. Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μέσης γυναίκας που ο άντρας της την έχει γραμμένη. Εκεί που ο ψυχίατρος θα της γράψει δυο κουτιά τρελοχάπια να φεύγει από το κεφάλι του, ο αστρολόγος θα την καθησυχάσει λέγοντας πως έχει Ερμή ανάδρομο αυτό το διάστημα και όλα θα φτιάξουν. Από τη στιγμή που θέλει κάπου να πει τον πόνο της (που μόνο την ίδια ενδιαφέρει) και κάποιος να δώσει σημασία και να την κάνει να νιώσει καλύτερα, τότε αυτός ο κάποιος τα αξίζει τα λεφτά του. Επίσης, αν δεχτούμε ότι τα ζώδια επηρεάζουν ανασφαλείς κι αναποφάσιστους χαρακτήρες, γιατί να λάβουμε ως δεδομένο ότι τους επηρεάζουν μόνο αρνητικά;

Γενικά, το θέμα μου είναι ότι δεν χρειάζεται να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια. Για να είναι κάτι τόσο διαδομένο στην κοινωνία, έχει το λόγο του. Δεν είμαστε προστάτες κανενός. Και κακώς υποτιμούμε τη νοημοσύνη κάποιων ώρες ώρες και μάλιστα με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Το γεγονός πως κάποιος έχει αδύναμο χαρακτήρα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι στερείται νοημοσύνης. Κι αν όντως, τα ζώδια καλύπτουν τις ανασφάλειες κάποιων νθρώπων που είναι το κακό; Δεν έχουν όλοι το ίδιο ακέραιο χαρακτήρα. Από την αρχαιότητα ακόμη ο άνθρωπος πλάθει μύθους και τους πιστεύει, ακριβώς επειδή τους έχει ανάγκη. Κοινώς, μας αρέσει να παραμυθιαζόμαστε συνειδητά. Λίγες φορές έχουμε βρεθεί σε δυσμενή θέση κι έχουμε φέρει στο μυαλό μας μια εκδοχή που μας βολεύει μόνο και μόνο για να καθησυχάσουμε την ένταση της στιγμής και να σκεφτούμε ψύχραιμα; Ε, κάποιοι άνθρωποι το χρειάζονται αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό. Γιατί να τους το στερήσει κάποιος; Δεν χρειάζεται να συμφωνώ με κάτι, για να το κατανοήσω. Άλλωστε η λογική νοημοσύνη χωρίς τη συναισθηματική, είναι ελλιπής. Βέβαια, με την ίδια λογική, κατανοώ και την ανάγκη κάποιων να θέλουν να νιώσουν ανώτεροι αναλαμβάνοντας το ρόλο του διαφωτιστή. Είναι, φαντάζομαι, οι ίδιοι που λένε στα παιδιά τους ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.