Θερινή Ώρα: Η χειρότερη αναλογία μεγέθους debating – πραγματικής σημασίας

02-04-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

02:59 – 29/03/2015. Το λεπτό που γέμισε ξανά εφιάλτες όλη τη χώρα. Μη σας πω και την υφήλιο. Βασικά όχι, την υφήλιο όχι, αλλά θα φτάσουμε κι εκεί. Αυτά τα 60 βασανιστικά δευτερόλεπτα που καθήλωσαν περισσότερους από 5 εκατομμύρια Έλληνες, που τους παρέλυσαν και τους έκαναν να αισθάνονται ανίκανοι μπροστά στο ρολόι. Η αλλαγή από 02:59 σε 04:00 γέμισε τρόμο την επικράτεια, αλλά και ανακούφιση παράλληλα. Ναι, έγινε πάλι και μας έλουσε όλους κρύος ιδρώτας. Ταυτόχρονα όμως έσκασε η φλασιά: «Πάει, πέρασε τώρα. Έλα ησύχασε. Του χρόνου πάλι». Ποιος ευθύνεται όμως για αυτό το ανελέητο χτύπημα της μοίρας;

vernon-hudson
Mr. Vernon Hudson

Η αρχή του κακού είναι ο κ. Vernon Hudson, εντομολόγος από τη Νέα Ζηλανδία, που από την μεγάλη καύλα του να συλλέγει και να μελετάει έντομα, ξεκίνησε το 1895 να σκέφτεται πώς θα αυξήσει τις ώρες με φυσικό φως (εντάξει, οκ, μιλάμε για το 1895 άλλωστε). Μετά ήρθε ο William Willet, ο οποίος μάλλον ήταν αρκετά ψυχαναγκαστικός μιας και του την έδινε που πολλοί Άγγλοι κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού κομματιού της ημέρας. Έπαιζε και γκολφ και εκνευριζόταν  όταν έπρεπε να διακόψουν τον γύρο στα μισά λόγω που έδυε ο ήλιος. Βγήκε κι αυτός το 1907 και έκανε τη δικιά του πρόταση. Ο Robert Pearce, βουλευτής, το έκανε νομοσχέδιο αλλά η Βουλή δεν θέσπισε νόμο.

Τελικά η Θερινή Ώρα, η οποία by the way λέγεται Daylight Saving_ Time (και όχι Savings), υιοθετήθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία. Στο ίδιο μήκος κύματος, ήθελαν να “υπάρχουν” περισσότερες ώρες υπό το φως του ηλίου. Κυριότερος λόγος προφανέστατα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά λέγεται επίσης ότι ενίσχυσε το ηθικό των στρατιωτών. Μέχρι το 1918 αρκετές χώρες υιοθέτησαν το σύστημα, μεταξύ των οποίων ήταν και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α και η Ρωσία. Μετά τον πόλεμο, το παράτησαν με λίγες εξαιρέσεις. Το επανέφεραν κατά τον Β’ Παγκόσμιο και από κει και πέρα το μοντέλο επανερχόταν για μικρές περιόδους μέχρι τη δεκαετία του ’70 που επανήλθε σχεδόν οριστικά, περίπου στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα. Πλέον, η επιχειρηματολογία στηριζόταν στο «1 ώρα περισσότερη με ήλιο = 1 ώρα λιγότερη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Όλα τα παραπάνω, έτσι για την ιστορία. Βασικά περισσότερο για να γίνει σαφές ότι, όχι, δεν έγινε για τους αγρότες. Ένα, κάπως φιλολογικό, ενδιαφέρον έχει το τι γίνεται σήμερα. Πρώτα από όλα, τη Θερινή Ώρα τη χρησιμοποιούμε κυρίως οι Ευρωπαϊκές χώρες, η Βόρεια Αμερική (με εξαιρέσεις), 4 χώρες της Αφρικής, το 1/3 περίπου της Αυστραλίας, λίγες χώρες της Νότιας Αμερικής, η δυτική πλευρά της Μέσης Ανατολής, το Ιράν και η Μογγολία. Καλά και να άφησα κάποια έξω δεν θα μου πάρετε και το κεφάλι. Αυτές έχουν διαφορές ανάλογα σε ποιο ημισφαίριο βρίσκονται. Ακόμα όμως κι αυτές που βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή, δεν εφαρμόζουν τη Θερινή Ώρα την ίδια ημέρα. Εντάξει, οι περισσότερες είναι στην κατηγορία “τελευταία Κυριακή του Μαρτίου” όπως κι εμείς. Αλλά κάποιες αλλάζουν τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου, άλλες την τελευταία Παρασκευή, άλλες την πρώτη Κυριακή του Απριλίου κλπ.

dst-countries
Μπλε & Πορτοκαλί : Οι χώρες που εφαρμόζουν τη Θερινή Ώρα
Ανοιχτό Γκρι : Οι χώρες που δεν την εφαρμόζουν πια
Σκούρο Γκρί : Οι χώρες που ποτέ δεν την εφάρμοσαν

Αφού λοιπόν το εξάντλησα το θέμα, κάποιοι θα πουν ότι το ξεφτίλισα κιόλας, έρχομαι να ρωτήσω: Γιατί ασχολούμαστε; Όχι, όχι, δεν ρωτάω γιατί γίνεται ακόμα. Βαρέθηκα να βλέπω λόγους για να το σταματήσουμε. Εγώ απορώ και μόνο που μας απασχολεί τόσο πολύ. Μα τόσο πολύ; Με μια απλούστατη αναζήτηση, θα βρείτε άρθρα, debates, videos και κόντρα videos με βασικό μέλημα να το σταματήσουμε. Δεν είμαι γενικά τύπος του ωχαδερφισμού και του στυλ «Έλα μωρέ, εδώ ο κόσμος χάνεται, και η Θερινή Ώρα χτενίζεται». Πραγματικά όμως, πάει, ξεχείλωσε το θέμα. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά τα επιχειρήματα είναι αρκετά σωστά. Βασικά, το εξής ένα : Το σύστημα αυτό υποτίθεται ότι συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι δεν εξοικονομείται ενέργεια (κυρίως λόγω των κλιματιστικών), ειδικότερα έχει βγει συμπέρασμα από μερικές ότι αντιθέτως, καταναλώνουμε ίσως ελάχιστα περισσότερη ενέργεια, άρα δεν κάνει αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει, άρα άκυρο. Και δέχομαι ότι δεν είναι από τις περιπτώσεις που λες «ε, εντάξει, δεν έγινε τίποτα και να το συνεχίσουμε», διότι απέχει πολύ από το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να προσφέρει.

Αναγκάζομαι όμως να επανέλθω στο αρχικό στάδιο. Γιατί; Γιατί τέτοια καούρα; Γιατί τέτοια υπερανάλυση; Ποιος χέστηκε στο κάτω-κάτω; Γύρνα εκεί πέρα τη γαμημένη την ώρα και σταμάτα να γκρινιάζεις ότι έχασες μια ο-λό-κλη-ρη ώρα από τον ύπνο σου. Σοβαρά τώρα, αν κοιμόσουν την ώρα της αλλαγής, ελάχιστα θα αντιλήφθηκες τη μία ώρα λιγότερη και αν ήσουν ξύπνιος στις 3 το πρωί, είτε έτσι κι αλλιώς θα κοιμόσουν λιγότερο, είτε η διαφορά από τις 3 στις 4 δεν σε επηρεάζει ουσιαστικά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι μία γαμημένη ώρα από τις, κατά μέσο όρο, δύο χιλιάδες πεντακόσιες πενήντα πέντε ώρες που ένα φυσιολογικό άτομο κοιμάται ετησίως. Είναι σίγουρα μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα χρειαστώ μέχρι να μου ξεπρηστούν.

Εξαιτίας αυτής της εμμονής έχουν δημιουργηθεί φαινόμενα όπως το παρακάτω: Η πολιτεία της Αριζόνα δεν εφαρμόζει τη Θερινή Ώρα. Η περιοχή των Navajo όμως (εντός της πολιτείας) την εφαρμόζει. Μέσα όμως στην περιοχή αυτή, υπάρχει ο καταυλισμός των Hopi, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τη Θερινή Ώρα. Και δεν έχουμε τελειώσει, διότι ένα εσωτερικό κομμάτι των Hopi ανήκει στους Navajo οι οποίοι, όπως είπαμε, ακολουθούν τη Θερινή Ώρα. Όμως οι Hopi έχουν ένα ακόμα κομμάτι, απομακρυσμένο από την βασική περιοχή τους και εντός της περιοχή των Navajo, and yes, ισχύει κι εκεί ότι οι Hopi δεν εφαρμόζουν τη Θερινή Ώρα. Ένα πάρα πολύ εύστοχο σχόλιο που άκουσα για αυτή την περίπτωση είναι ότι εάν ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη πορεία στην πολιτεία της Αριζόνα, τυπικά θα πρέπει να κάνεις 7 (!!) μεταβάσεις από την ενεργοποίηση της Θερινής Ώρας στην απενεργοποίηση και ανάποδα.

arizona-navajo

Πείτε μου δηλαδή, είμαι ο μόνος που θεωρεί ότι καταναλώνουμε υπερβολικά πολλή φαιά ουσία για το ζήτημα; Αφήστε που, μέσα σε αυτές τις μέρες πέτυχα και άρθρο το οποίο κατέκρινε γενικά τις ζώνες ώρας. Το οποίο, αν και αστείο και ξεκάθαρα πιο λάθος, έχει μεγαλύτερη βάση για να συζητηθεί. For the record, το άρθρο έλεγε συνοπτικά ότι καλύτερα να έχουμε μια ζώνη ώρας όλος ο πλανήτης. Να είναι 23:00 εδώ, στη Γαλλία, στη Νέα Υόρκη και στην Ιαπωνία ταυτόχρονα. Φαντάζομαι επαναπροσδιορίζοντας ποιες ώρες είναι “πρωί” και ποιες “βράδυ” ανά τον κόσμο. Really? Μόνος σου το σκέφτηκες ρε φίλε αυτό; Ή μήπως βοήθησε και ο Βρασίδας; Μία πάρα πολύ απλή απάντηση είναι ότι οι ζώνες ώρας χρησιμοποιούνται ακριβώς για αυτό το λόγο. Επειδή παγκοσμίως το 08:00 σημαίνει πρωί. Σημειολογικά δηλαδή. Έλεος με το τι σκέφτεται ο καθένας.

Speaking of “Έλεος”, θυμήθηκα τώρα και κάτι καμένα επιχειρήματα για να μην αλλάζουμε την ώρα. Όπως για παράδειγμα ότι μπερδεύονται οι αγελάδες. Wait, what? Ω, ναι! Σε μια προσπάθεια αντιστροφής του point ότι αυτό γίνεται για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι οι αγελάδες δεν θα κατεβάζουν γάλα όταν ο Μπαρμπα-Μήτσος θα αλλάξει αναγκαστικά την ώρα που θα πάει να τις αρμέξει. Αλλά το βραβείο κερδίζει ο τύπος που έγραψε ότι δεν μπορεί να τρέχει να αλλάζει 37 ρολόγια σπίτι του. Χμμ, οοοοοκ! Ό,τι πεις.

quadruple-facepalm

Κατεβάζω αντιπρόταση λοιπόν : Με κάθε μετάβαση σε Θερινή Ώρα, αλλά και με κάθε επαναφορά (τον Οκτώβριο) αντί να ασχολούμαστε με το “μια ώρα μπροστά ή πίσω”, να κηρύξουμε τις μέρες αυτές ως Παγκόσμιες Μέρες Υπέρ της Ενοποίησης των Συστημάτων Μετρήσεως, με βασικό αίτημα να εφαρμοστεί παγκοσμίως και ανεξαιρέτως το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (S.I.), τα πολλαπλάσια και οι υποδιαιρέσεις του καθώς και τα παράγωγα μεγέθη. Κάτω η δικτατορία του μιλίου! Ζήτω το χιλιόμετρο!