Ώρα να καταλήξουμε σε αποφάσεις για την ουδετερότητα του διαδικτύου. Μάλλον.

19-02-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Εδώ και χρόνια υπάρχει μία διαμάχη σχετικά με την μορφή του internet. Βασικά, να το πούμε πιο σωστά, η διαμάχη είναι σχετικά με την παροχή του internet. Χμμ, μπορώ και καλύτερα. Η διαμάχη είναι σχετικά με το κόστος της παροχής του internet. Not quite there yet. Η διαμάχη είναι σχετικά με το πώς θα βγάλουνε περισσότερα λεφτά οι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs στο εξής, γιατί βαριέμαι να το ξαναγράφω όλο αυτό). Yep, nailed it! Όπως πιθανόν να καταλάβατε, το σημερινό άρθρο έχει πιο ενημερωτικό χαρακτήρα.

infographic

Αυτή η διαμάχη θα λάβει τέλος με μια ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα (σ.σ.:26/02/2015) της Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC στο εξής). Πάλι μαλακίες γράφω. Αυτή η διαμάχη θα λάβει νέες διαστάσεις μετά την επικείμενη ψηφοφορία. Nope, let me try again. Οι γαμημένοι ασκοί του Αιόλου θα ανοίξουν μετά από την ερχόμενη ψηφοφορία. Nailed it again! I am on fire, baby!

Το θέμα έχει να κάνει με το πλαίσιο διατάξεων που θα ισχύουν για το Internet. Συγκεκριμένα για το ποιες αρχές θα διέπουν εμπορικά το internet. Χωρίς να πιάσουμε βαρετές λεπτομέρειες, η ουσία είναι ότι η απόφαση της επόμενης εβδομάδας θα έχει ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί η “δημιουργία” Internet δύο ταχυτήτων. What is that, you ask? Βασικά οι ISPs θα ήθελαν να μπορούν να χρεώνουν ιστοχώρους (κυρίως τα CDNs – Content Distribution Systems) για να είναι προσβάσιμο το περιεχόμενό τους, πέραν των χρεώσεων στους καταναλωτές. Οπότε η ιδέα τους ήταν να δημιουργηθεί το Internet δύο ταχυτήτων : Μία ταχύτητα δηλαδή (αργή προφανώς) για τα περισσότερα sites και μία δεύτερη για τις εταιρείες που πληρώνουν (σαφέστατα γρηγορότερη). Και όχι, δεν αναφέρομαι στα χρήματα που πληρώνουν σε οποιονδήποτε ISP ήδη βρίσκονται. Αναφέρομαι σε έξτρα χρήματα. Για να γίνει πιο κατανοητό το θέμα, έστω ότι θέλεις να πας σε μπουρδέλο. Στο μπουρδέλο λοιπόν, θα πληρώσεις κάποιο πόσο στον νταβατζή για να πηδήξεις. Όλα καλά μέχρι εδώ. Τώρα όμως ο νταβατζής θέλει λεφτά και από την πόρνη ώστε να έχει αυτή πρόσβαση σε σένα και στους άλλους πελάτες. Και όποια δίνει τα περισσότερα θα μπορεί να παίρνει και τους περισσότερους.

net-neutrality-meme

Γιατί όμως προέκυψε τώρα πρόβλημα; Ο λόγος είναι το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η FCC μέχρι στιγμής είχε μια ουδέτερη παρουσία. Δεν είχε γνωμοδοτήσει ξεκάθαρα υπέρ κάποιας πλευράς. Α, και να σημειώσω ποιες είναι οι δύο πλευρές για να είμαστε σε συνεννόηση. Από τη μια έχουμε τους ISPs, λογικό θα μου πείτε, και από την άλλη έχουμε τους web-activists, επίσης λογικό. Εκεί που γίνεται όμως ενδιαφέρον είναι ότι την πλευρά των ISPs υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ με τους web-activists έχουν συνταχθεί οι Δημοκρατικοί, ο Obama αλλά και μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Facebook, το Netflix και η λίστα συνεχίζεται κι άλλο. Ας το ξαναπώ για να μην περάσει στο ντούκου : οι ακτιβιστές και οι μεγάλες πολυεθνικές του χώρου συμφωνούν και βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Αν αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να φανεί ποιος έχει δίκιο, αναρωτιέμαι τι είναι;

Επειδή λοιπόν η FCC έκανε τον Πόντιο Πιλάτο, υπήρχαν διάφορες χαμηλότερης βαθμίδας δικαστικές και μη διαμάχες. Σε κάποια φάση η Comcast έκανε πιο αργή τη σύνδεση οποιουδήποτε προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει το BitTorrent, το Skype είχε κάνει κάποια αιτήματα περί ελευθερίας ασύρματης σύνδεσης οποιασδήποτε συσκευής αλλά απορρίφθηκαν, το FaceTime είχε μπλοκαριστεί από τους ISPs για κάποιους μήνες κλπ. Οπότε, κάπου το 2009 η FCC αποφάσισε να διευθετήσει επιτέλους το θέμα. Οκ, της πήρε κάποια χρόνια, αλλά το παλεύει. Οι πρώτες αποφάσεις συνέχισαν να αφήνουν τα “παραθυράκια” ανοιχτά. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα του lobbying των ISPs.

FCC-lobbying-illustrator

Σε κάποια φάση, ο Obama διόρισε επικεφαλή της FCC τον κύριο Wheeler ο οποίος ήταν γνωστός λομπίστας των ISPs επί έτη. Σε εκείνο το σημείο υπήρξε και πολύ κριτική για το ποιος καλείται να ελέγξει αυτά τα θέματα. Αυτή η κριτική μεγάλωσε κιόλας όταν το Φεβρουάριο του 2014 το πρώτο προσχέδιο το οποίο κατέθεσε ο Wheeler άφηνε ελεύθερα να γίνονται αυτές οι διακρίσεις από τους παρόχους αρκεί να είναι “commercially reasonable”. Ok, right! Στη συνέχεια όμως, το Νοέμβριο, ο Obama πήρε θέση και αρκετά ξεκάθαρη κιόλας.

Oh, yeah! Obama, baby! Μετά και από αυτό, ο Wheeler πήρε θέση υπέρ της ουδετερότητας του Internet ετοιμάζοντας νέο προσχέδιο το οποίο δεν άφηνε πλέον περιθώριο στους ISPs. Αυτή ήταν όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι πάροχοι απειλούν ανοιχτά ότι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις, προσπαθώντας φυσικά να ακυρώσουν την FCC. Για αυτό λοιπόν η ψηφοφορία της επόμενης Πέμπτης θα προκαλέσει χαμό, επειδή μετά θα πραγματοποιηθούν αυτές οι απειλές. Θα έχουν και τις πλάτες των Ρεπουμπλικανών, μιας και ήδη η συγκεκριμένη παράταξη έχει αρχίσει να “φωνάζει” για κρατικό παρεμβατισμό εκ μέρους του Obama αφού υποτίθεται ότι η FCC είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Οκ, μπορεί και να ήταν ευθεία παρέμβαση, αν και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του. Ακόμα και αν ήταν όμως, ευτυχώς που την έκανε. Αν αυτό όντως άλλαξε τα δεδομένα, πάλι καλά να λέμε διότι η απόφαση που ετοιμαζόταν να βγει θα ήταν πολύ χειρότερη.

sopranos

Σίγουρα ρόλο έπαιξε και ο John Oliver με ένα επεισόδιο αρχές Ιουνίου αφού ανέλυσε πολλά από τα παραπάνω, και μερικά ακόμα, αλλά κυρίως ανέφερε ότι υπήρχε ιστοσελίδα για να γράφει όποιος θέλει το σχόλιό του πάνω στο θέμα. Μέσα σε μερικούς μήνες συγκεντρώθηκαν σχεδόν 4.000.000 σχόλια εκ των οποίων, σύμφωνα με έρευνα, ούτε το 1% δεν ήταν κατά του Net Neutrality. Στο τέλος του άρθρου θα σας αφήσω το απόσπασμα για να τον απολαύσετε.

Το ζήτημα λοιπόν δεν κλείνει με την ψηφοφορία της Πέμπτης, παρόλο που είναι δεδομένο το αποτέλεσμα στο “υπέρ”. Ουσιαστικά ανοίγει. Θα ακολουθήσουν σκληρές μάχες στο κογκρέσο από τους πουλημένους, βολεμένους πολιτικούς και από τους Δημοκρατικούς. Όπως θα ακολουθήσουν και οι μηνύσεις και οι αγωγές που ανέφερα πιο πριν. Και το κυριότερο είναι ότι όπου κάτσει τελικά το μπαλάκι θα είναι παράδειγμα και για την Ευρώπαϊκή Ένωση. Παρόλο που τα φώτα έχουν πέσει στις οικονομικές διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης, τα χρέη των χωρών και το μέλλον του Ευρώ σαν νόμισμα, οι ίδιες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και στην από δω πλευρά.

net-neutrality-comic

John Oliver λοιπόν και δώστε προσοχή και σε κάποιες ακόμα ενέργειες των παρόχων Comcast, Verizon, AT&T και Time Warner Cable.