Οι 50 αποχρώσεις του Αγίου Βαλεντίνου

26-02-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Ένας ακόμα Άγιος Βαλεντίνος πέρασε και τα μάτια μου έχουν σαπίσει τόσο πολύ που σκουλήκια ζητάνε εκλογές. Και αν νομίζετε ότι είμαι κανένας ταλιμπανοπολέμιος του Αγίου Βαλεντίνου και της εμπορικότητάς του και, και, και... Με μία λέξη όχι! Με τρεις λέξεις : όχι, ΟΧΙ,

no

Τα μάτια μου έχουν σαπίσει από την Ορκισμένη Συμμαχία Προστασίας Αγίου Βαλεντίνου (Ο.Σ.Π.Α.Β.), από το Χιπστερικό Ελιτιστικό Μέτωπο του Έρωτα (Χ.Ε.Μ.Ε.), αλλά και από τις κριτικές για τις 50 αποχρώσεις του γκρι. Βέβαια, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής η Ο.Σ.Π.Α.Β., η οποία by the way έκλεισε 6.000 χρόνια ζωής φέτος, έχει περιορίσει τη δράση της πλέον. Ή τουλάχιστον δεν μου κάνει πλέον τόση αίσθηση. Ντάξει, χαζά παιδιά, χαρά γεμάτα. Οι περισσότερι δε, Φίλοι της Ο.Σ.Π.Α.Β. απλά μένουν στο να σχεδιάσουν κάτι special για τον/την σύντροφό τους και that’s all. Οκ, προφανώς δεν έλειψαν κρούσματα ατόμων που θα έβαζαν φράουλες σε σχηματισμό καρδιάς ακόμα και πάνω σε σκατά, αλλά τι να κάνουμε; Τι είναι η ζωή χωρίς νοστιμάδα;

strawberry-shit

Fun Fact : Μερικές από τις επικρατέστερες θεωρίες για το πώς προέκυψε να είναι αυτό το σχήμα της «καρδιάς» περιλαμβάνουν ότι : 1) είναι ουσιαστικά 2 καρδιές ενωμένες, 2) είναι το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, 3) είναι ένα ζεύγος όρχεων (ανάποδα φαντάζομαι), 4) είναι τα οπίσθια της γυναίκας, 5) είναι το στήθος της γυναίκας, ή ακόμα 6) είναι δύο κύκνοι τη στιγμή που φιλιούνται. Οκ, όλοι βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αλλά, άντε βρε, θα σας αφήσω τους κύκνους.

swans-heart

Η ανελέητη τρομοκρατία του Χιπστερικού Ελιτιστικού Μετώπου του Έρωτα

Θέλω να προσπαθήσω να είμαι δίκαιος αλλά τα μέλη τους δεν με αφήνουνε! Το τι μα-λα-κί-ες διάβασα δεν λέγεται. Ξεκινάμε από το all-time classic : «Εγώ γιορτάζω που είμαι ερωτευμένος όλες τις ημέρες του χρόνου. Δεν περιμένω τον Άγιο Βαλεντίνο». Κοίτα φιλαράκι, καταρχήν εσύ είσαι ερωτευμένος ακόμα και όταν είσαι single, και όλοι ξέρουμε με ποια. Αλλά εκτός αυτού, τούβλο, να μην σε ξαναπετύχω να γιορτάζεις γενέθλια τότε. Γιατί φαντάζομαι ότι “γιορτάζεις” κάθε μέρα του χρόνου ότι γεννήθηκες. Σωστά; Δεν περιμένεις μία μέρα το χρόνο. Αλλά ναι ξέχασα, στα γενέθλια λαμβάνουμε δώρα, στου Βαλεντίνου, άμα έχουμε λόγο να γιορτάζουμε, πρέπει να κάνουμε κιόλας. Τσίπη! Τσιφούτη! Τσιγκούνη! Οι περισσότερες μέρες του χρόνου είναι αφιερωμένες σε κάτι, αυτή του Βαλάντη, σε πείραξε; Το δεύτερο επίσης all-time classic είναι οι γνωστές χιπστεροπαπαριές περί εμπορευματοποίησης του έρωτα και του ρομαντικού υπερκαταναλωτισμού κλπ κλπ. And that’s all! Είναι οι γνωστές χιπστεροπαπαριές και τέλος!

Από κει και πέρα έχουμε τους γνωστούς άντρακλες που η “γκόμενά” τους, τους τραβάει να κάτσουνε να δούμε το Notebook, ή το Love actually, ή anyway, pick your cheesy-romantic-movie-of-the-century, και τους στουμπώνει στις φραουλίτσες, τους δίνει ροζ γούνινο κασκόλ, ροζ μαξιλάρι, ροζ καπότα, ροζ ποτήρι, ροζ μπύρα και μπλε καλαμάκι (έτσι, για να σπάει λίγο), και φυσικά παραπονιούνται. Εμ, βέβαια, προφανώς τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου η “γκόμενα” είναι φτυστή η Βίρνα Δράκου, αλλά του Αγίου Βαλεντίνου μεταμορφώνεται στην Elle Woods. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, οπότε η επόμενη λογική εξήγηση είναι ότι 13 Φεβρουαρίου σκόνταψε, έπεσε και προσγειώθηκε στο καυλί σου. Aaaaaand now you ‘re stuck! Oh, you, poor you! Κοίτα φίλε, υπάρχουν 2 ενδεχόμενα : Ή είσαι αντίστοιχου πνευματικού επιπέδου, ή απλά έχεις βολευτεί μια χαρά στην παρούσα φάση για προφανείς λόγους. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κόψε τις χαζομαρούλες βρε, γιατί σε λιγουλάκι δεν θα πείθεις ούτε την ίδια.

virna-woods
The Valentine's Day Curse

Συμπέρασμα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια ωραιότατη αφορμή για καταστάσεις “ειδικών συνθηκών”. Και αυτό μπορεί ο καθένας να το ερμηνεύσει όπως γουστάρει. Ό,τι είσαι, με ό,τι είσαι και ό,τι σχέση έχετε, αυτό θα είναι και 14/02, διακριτά επαυξημένο. Εκμεταλλεύσου το και απόλαυσε το. Έχω περάσει Βαλεντινιστικές μέρες και in love και out of love και ω, τι έκπληξις, δεν έπαθα τί-πο-τα! Βασικά, στις in-love περιπτώσεις έπαθα, αλλά μου άρεσε, οπότε μόκο!

Οι πενήντα αποχρώσεις του Μπορντοροδοκόκκινου

Για να περάσουμε και στο 2ο μέρος, να ξεκαθαρίσω κάτι : Επειδή ετοιμάζομαι να κάνω κάτι το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι και υπεράσπιση της ταινίας, όλοι οι εγκεφαλοκουνημένοι εκεί έξω, να ξέρετε, θα μου το χρωστάτε αυτό. Και κάποια στιγμή θα πληρωθεί το χρέος.

Σαν μην έφτανε λοιπόν η κόντρα Ο.Σ.Π.Α.Β. – Χ.Ε.Μ.Ε., αυτή τη χρονιά είχαμε bonus τη διαμάχη για το 50 shades. Πρώτα απ’ όλα, δεν έχω διαβάσει τα βιβλία, και μάλλον ούτε πρόκειται, και είχα αποφασίσει ότι μάλλον δεν θα δω την ταινία, εκτός και αν χτυπήσει τρελές βαθμολογίες όπου εκεί θα την έβλεπα κάποια στιγμή, τουλάχιστον για τη γαμωπεριέργεια. Οι βαθμολογίες έδειξαν ότι είναι χειρότερη και από splatter b-movie που κυκλοφόρησε μόνο σε VHS (4,2 στο imdb as we speak), οπότε... Ταφόπλακα!

Άρχισα όμως να πρασινίζω και να μπορώ να κρύψω μια νορμάλ τηλεόραση στο χέρι μου, πετυχαίνοντας επικριτικά σχόλια για την ταινία. Για να μην είμαι μηδενιστικός όμως, θα αναφέρω πρώτα το ζουμί της ΜΙΑΣ και μοναδικής εποικοδομητικής κριτικής που πέτυχα.

“κακό σενάριο, και κυρίως κακές ατάκες, μέτρια σκηνοθεσία αλλά το βασικότερο ότι η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών ήταν μηδενική”

Οκ, για αυτό που υποτίθεται ότι πραγματεύεται η ταινία, εάν ισχύουν τα παραπάνω στοιχεία, τότε είναι πραγματικά μία κακή ταινία. Αυτοί είναι όμως κάποιοι από τους σωστούς λόγους για να κρίνεις ποιοτικά μια ταινία. Όχι να κρίνεις την ποιότητα μιας ταινίας από το τι πραγματεύεται, και ειδικά όταν είναι μεταφορά από βιβλίο. Εντάξει, δεν λέω, προφανώς παίζει ρόλο και το σενάριο και η πλοκή ενός έργου αλλά υπό το πρίσμα του συνόλου που παραδίδεται. Πάμε σε μερικά παραδείγματα :
Ψευτοπορνό είναι η ταινία και δεν δείχνει και τίποτα. Καλύτερα να βάλεις να δεις κανονικό πορνό : Seriously? Fucking seriously??? Υπάρχει δηλαδή κάποια ταινία που μπορεί να πιο αποδοτική από μια τσόντα για καθαρά “πορνογραφική” χρήση, και το 50 Shades απλά απέτυχε; Έχω μία ακόμα ερώτηση για σένα, τις 9μιση εβδομάδες τις έχεις ακουστά;
Αυτά που δείχνει δεν είναι σωστή αναπαράσταση BDSM : Οκ, για σένα έχω μια μικρή εισαγωγή που όμως αφορά κάθε “δεν είναι σωστή αναπαράσταση του .............”. Βλέπεις ταινία, ται-νί-α, work of fiction, πώς αλλιώς να το πω; Όχι ντοκυμαντέρ. Είναι σαν να λες ότι στο Star Wars δεν έγινε σωστή αναπαράσταση του υπνωτισμού με το Jedi-Mind-Trick. Και στη δικιά σου περίπτωση, μέχρι κι εγώ έχω καταλάβει ότι η σχέση τους είναι μια αρρωστημένη εκδοχή μίας BDSM, dominated κατάστασης. Εσύ χαμπάρι ακόμα;
Προωθεί πατριαρχικές απόψεις και πολεμά την ισότητα των δύο φύλων : Δες το προηγούμενο, πάρε μαζί σου και τον μπιντιεσεμαχητή, καθήστε να δείτε το The Secretary και παρατήστε μας ήσυχους. 
(Personal Favorite) Δεν μου αρέσει γιατί είναι της μόδας : Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι όταν αιτιολογείς έτσι την αντίθεσή σου, είσαι απλά κομμάτι της ανάποδης μόδας. Μάλλον ανεκπλήρωτη θα μείνει η ελπίδα μου.

Οπότε, Γκασμάδες όλου του κόσμου, θα πρέπει να μάθετε ότι έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε κριτική για το οτιδήποτε. Έχετε όμως και την υποχρέωση, η κριτική σας να είναι για τους γαμημένους σωστούς λόγους! Γιατί ναι, υπάρχουν σωστά και λάθος points ακόμα και αν το συμπέρασμα είναι ορθό. Κανονίστε να ξαναλέω τα ίδια και στο sequel.