Ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος μετά τον Freddy, έχει προστάτη και τον λένε Ελεγκτή

19-03-2015
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Τα groups του facebook τα ξέρετε; Τα ξέρετε. Ωραία. Υπάρχουν λοιπόν και μερικά, τα οποία έχουν να κάνουν με ενημέρωση για το πού υπάρχουν ελεγκτές σε στάσεις λεωφορείων, μετρό, τρένου κλπ. Προσωπικά έχω ένα συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αυτό με το τρομερά μινιμαλιστικό όνομα : «ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΕΛΕΓΚΤΕΣ!!!». Τα παρακάτω, αν και αφορούν το συγκεκριμένο group, είμαι σίγουρος ότι εφαρμόζονται γενικά. Για την ακρίβεια θα παρέδιδα τη θέση μου στο Βρασίδα αν κάνω λάθος.

Αυτό το γκρουπάκι λοιπόν ξεκίνησε με αυτή την αθώα (?) πρόθεση. Αυτή η τυχαιότητα, αυτός ο φόβος του “θα μπω στο λεωφορείο, κι αν πετύχω ελεγκτή;”, το καταλαβαίνω, είναι αβάσταχτος. Ειδικά όταν έχεις γράψει ένα σερί 30-40 μετακινήσεων χωρίς κρούσμα και αρχίζεις να τρέμεις το νόμο της φύσης ότι δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα την πάθεις. Οπότε έχεις την ενημέρωσή σου έτσι. Και είναι και σε φάση “breaking news” ποσταρίσματα : «ΤΩΡΑ, δύο στο Σύνταγμα, ένας νέος ένας γέρος.». Μέχρι εδώ όλα καλά έτσι; Μάλλον ναι, θα πείτε. Εκτός αν έχετε ήδη ψιλιαστεί πού το πάω.

Κάπου κάπου όμως, υπάρχουν και μερικές αφηγήσεις από κρούσματα με ελεγκτές τύπου “Η αναμέτρηση με τον Ελέγκτεθορ”. Μερικές επισημάνσεις αν όλα όσα έχω διαβάσει ίσχυαν : α) Οι ελεγκτές είναι πρόθυμοι να σε πλακώσουν στις σφαλιάρες έτσι και δεν έχεις εισιτήριο, β) Οι ελεγκτές θα προσβληθούν λιγότερο αν τους βρίσεις τη μάνα παρά αν τους πεις ότι δεν έχεις εισιτήριο, γ) Οι ελεγκτές είναι πάντα σφιχτογυμνασμένοι επιπέδου Mountain (τι εννοείς ποιος Mountain ρε Viperογατάκι;), δ) Οι ελεγκτές παραβιάζουν το νόμο αν σου ζητήσουν να τους δείξεις εισιτήριο, ε) Οι ελεγκτές καταλύουν και τη δημοκρατία και το σύνταγμα αν σου ζητήσουν στοιχεία για το πρόστιμο.

mountain
“Τι εννοείς δεν έχεις εισιτήριο;”

Πρέπει όμως ξεχωριστά να αναφερθώ σε μια ιδιαίτερη κατηγορία αφηγήσεων. Θα περιγράψω μία, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι μόνο μία. Δεν είναι καν 5-10. Ξεκινάει λοιπόν ο, εχμ..., ο, ε, δε γαμιέται, ας τον πούμε Βρασίδα. Λέει ο Βρασίδας : «Πέτυχα ελεγκτή στο 666. Ήταν αυτός στην μία πλευρά του λεωφορείου, ήμουν εγώ στην άλλη. Πέρναγε από τον κόσμο, τσεκάροντας ένα-ένα τα εισιτήρια, αλλά εγώ τον περίμενα προετοιμασμένος. Φτάνει σε μένα, μου λέει, “Εισιτήριο”, του λέω “Δεν έχω ρε”, μου απαντάει “Καλά τότε, ταυτότητα”, του απαντάω “Τι την θες;;;”, “Για να γράψω τα στοιχεία στο πρόστιμο. Εάν το πληρώσεις μέσα σε 10 μέρες, δίνεις τα μισά” γυρίζει και μου κάνει. Τότε λοιπόν του είπα κι εγώ “Άντε στο διάολο ρε! Που μας έχετε πιει το αίμα! Πρόστιμα, πρόστιμα, πρόστιμα! Και κυκλοφορείτε με τουπέ μπάτσου! Ποιοι νομίζετε ότι είστε ρε;;; Εεε; Δεν σου δίνω τίποτα ρε! Τι θα μου κάνεις; Εεε;;;”. Και σηκώθηκα και έφυγα κι αυτός είχε μείνει κάγκελο. Ε, μα πια! Δεν είχα να πάρω εισιτήριο, τι να κάνω; Είχα ακριβώς πάνω μου για 2 μπύρες. Δεν μου περίσσευαν.»

iphone-meme

Ποντάρω ότι σκέφτεστε ότι λέω μούφες, αλλά όχι, κάνω και όρκο επί τόπου, η συγκεκριμένη ιστορία είναι πραγματική. Οκ, ίσως εδώ την έγραψα σε μια καλύτερη από άποψη συντακτικού και ορθογραφίας εκδοχή, αλλά στην ουσία της, δεν έχω πειράξει τίποτα. Το παλικάρι είπε ακριβώς αυτό το πράγμα. Και έχω δει κι άλλες τέτοιες ιστορίες. Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ πώς γίνεται κάποιος να ξεκινάει από το σπίτι του για να πάει για μπύρες/ποτά/σινεμά (ή οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει έξοδα), χωρίς να μπορεί να περπατήσει μέχρι εκεί, χωρίς να έχει δικό του μέσο μεταφοράς, χωρίς να έχει λεφτά για ταξί, χωρίς να πληρώσει εισιτήριο για το τρένο/λεωφορείο/μετρό αλλά το πρόβλημα να είναι ο ελεγκτής. Το να θέλεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι δωρεάν το καταλαβαίνω. Δεν συμφωνώ, παρόλο που ήμουν κι εγώ κάποτε της τακτικής του free-rider, αλλά κάπου διείσδυσε και σε αυτό η λογική και ξέμεινα από επιχειρήματα υπεράσπισης. Anyway, την ύπαρξη αυτής της άποψης την καταλαβαίνω. Το να νομίζεις, ότι έχεις τώρα το δικαίωμα να χρησιμοποιείς δωρεάν τα μέσα, όχι, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Πολύ περισσότερο όταν νομίζεις ότι έχεις και το νόμο με το μέρος σου (ναι, και αυτό το έχω δει).

Το θέμα είναι ότι κάτι τέτοια groups είναι χρήσιμα για αυτούς που πραγματικά δεν έχουν ούτε για εισιτήριο. Άνεργοι, χωρίς καμία πηγή εισοδήματος και ειδικά στην σχεδόν ειρωνική περίπτωση που πάνε σε συνέντευξη. Αλλά, όπως αρκετά συχνά συμβαίνει, η εκμετάλλευση έχει πάει σύννεφο από όσους απλά δεν γουστάρουν ετσιθελικά να πληρώσουν το διαστημικό ποσό του 1,20€, τη στιγμή που περπατάνε με κανένα iphone στα χέρια, λες και είναι τσιφλικάδες. Όπως επίσης μου κάνει τρομερή αίσθηση ότι μία γαμημένη φορά, δεν έχω πετύχει ιστορία για κάποιον ελεγκτή ο οποίος να ήταν, να το θέσω συνοπτικά, ευγενικός. Τόσα εκατοντάδες άτομα πάνω στους τραμπούκους πέφτουνε; Πόση ατυχία πια; Και πόσο κωλόφαρδος κι εγώ που από τους 10-15 ελεγκτές που έχω πετύχει συνολικά, δεν έχω πέσει μια φορά σε τύπο με σύνδρομο Chuck Norris;

chuck-norris
“Και ξαναρωτάω, τι εννοείς δεν έχεις εισιτήριο;;;”

Θυμάμαι ακόμα εκείνο το περιστατικό το καλοκαίρι του ’13 με τον ελεγκτή και το παλικάρι που πέθανε γιατί πήδηξε/σπρώχτηκε/έπεσε από το κινούμενο τρόλεϊ. Ναι το γράφω έτσι, γιατί εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ τι πραγματικά έγινε. Αν έπρεπε κάπου να “στοιχηματίσω” θα έλεγα ότι είχε στηριχτεί πάνω στην πόρτα και η πόρτα άνοιξε. Παρακαλώ, διορθώστε με αν κάτι δεν θυμάμαι καλά. Έτσι κι αλλιώς, είναι περισσότερο για το “for the record” μιας και θα πάρω την υποθετική περίπτωση που τον είχε σπρώξει ο ελεγκτής. Ναι, ναι, έστω ότι ο ελεγκτής τρελάθηκε τόσο πολύ που τον σούταρε από το τρόλεϊ! Και έστω ότι η περίπτωση του θύματος δεν ήταν περίπτωση τζαμπατζή, αλλά που πραγματικά δεν είχε, αν και νομίζω ότι αυτό, όντως αληθεύει. Έστω, τελοσπάντων, ότι όλα τα στοιχεία είναι κατά του ελεγκτή και νομικά και ηθικά. Και; Και τι; Πέρα από την όποια ποινή πρέπει να υποστεί ο ίδιος, τι άλλο πρέπει (ή μπορεί) να ειπωθεί χωρίς να γίνουν άστοχες και ηλίθιες γενικεύσεις;

Δέχομαι ότι κυκλοφορούν και ελεγκτές οι οποίοι έχουν βασιστεί πάνω στο γεγονός ότι, εκ νέου, παίρνουν υψηλό ποσοστό επί των προστίμων και θα κάνουν τα πάντα για να κόψουν αυτό το γαμημένο το χαρτί. Για μαντέψτε όμως, με ποιον τρόπο “αφοπλίζονται”; Μα, με το να έχουμε χτυπήσει εισιτήριο φυσικά! Και μην γυρίσετε να μου πείτε για το μπουρδέλο το κράτος και τα ρέστα, γιατί να, τόσο δα θέλω να αρχίσω να υπερασπίζομαι τα «μαζί τα φάγαμε». Όσο μπουρδέλο και να θεωρείς ότι είναι το κράτος, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν το βοηθάς ξεμπουρδελιάζοντάς το κι άλλο! Και αν μου πεις ότι «σιγά, με το 1,20€ θα σωθεί το κράτος», θα σε ρωτήσω πόσοι περίπου υπολογίζεις να χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο τα Μ.Μ.Μ. μέσα σε ένα 24ωρο. Και αφού φτάσεις σε έναν αριθμό, πες μου και πόσοι από αυτούς, καθαρά από τις δικές σου εμπειρίες δεν χτυπάνε εισιτήριο. Και αφού βρεις και αυτό, υπολόγισε και ένα τελευταίο, όσο αυθαίρετο και να είναι : Από αυτούς που δεν χτυπάνε, πόσοι πραγματικά δεν μπορούν; Κατάλαβες τώρα;

Και για τέλος, αν το πρόβλημα είναι πραγματικά οι ελεγκτές, τότε γιατί τόση εναντίωση κάθε φορά που έχει προταθεί κάποιο αυτόματο σύστημα; Προσωπικά πολύ θα μου άρεσε αυτό που βλέπουμε και σε ταινίες/σειρές στα μετρό, με τις μπάρες.