No, no, not Hellas. Γκρέτσια ρε!

20-11-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Σκατά στα μούτρα κάθε Ελληναρά. Ωραία, και τώρα που το έβγαλα αυτό από μέσα μου, πάμε παρακάτω. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε, πανηγυρίζουμε και κοπανιόμαστε ότι δώσαμε σε όλους τους υπόλοιπους τον πολιτισμό μας, τα φώτα μας, τις δημοκρατικές αξίες και τόσα άλλα ωραία. Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε κοιτάξει αφ’ υψηλού άλλους «λαούς» όπως για παράδειγμα έκανε ο Νίκος Αθανασόπουλος απευθυνόμενος σε Βέλγο αξιωματούχο της τότε ΕΟΚ:

«όταν εμείς οι Έλληνες χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς οι βάρβαροι τρώγατε βελανίδια»

Νίκος Αθανασόπουλος, Αύγουστος 1986

Για την ιστορία, η ατάκα είχε ειπωθεί στα πλαίσια κοινοτικών ελέγχων σχετικά με το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού που η ITCO εξήγαγε ως ελληνικό ώστε το ελληνικό κράτος να εισπράττει κοινοτικές επιδοτήσεις. Σιγά μωρέ, ψιλοπράγματα!

Όταν από μικρός έτρωγα στη μάπα αυτή την αστείρευτη καύλα να περηφανευόμαστε για τους προγόνους μας που άλλοι θα ζηλεύανε να είχαν, και να κραυγάζουμε DIIIBS σε κάθε συζήτηση προέλευσης πολισμικών αξιών, μου γεννήθηκε η απορία : Μήπως το επαναλαμβάνουμε για να πείσουμε κι εμάς τους ίδιους; Ο Βρασίδας υποστηρίζει ότι είμαστε η φυλετική και πολιτισμική συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων. Καλά, εντάξει, με τέτοιο όνομα τι άλλο θα υποστήριζε; Πιάνει όμως σωστά τους δύο άξονες.

Φυλετική συνέχεια

Κοιτάξτε, και ο Τζένγκις Χαν έχει θεωρητικά 16.000.000 απογόνους στο σήμερα. Περίπου όσοι είναι και οι απανταχού Έλληνες (15 με 20 εκατομμύρια). Αλλά ας το δούμε πληθυσμιακά : Καταρχάς είχαμε 400 χρόνια αβάσταχτης σκλαβιάς. Σωστά; Μπααα! Είχαμε περίπου δύο χιλιάδες (2.000) χρόνια μέτριας και κατά καιρούς αβάσταχτης εκμετάλλευσης/κατοχής/σκλαβιάς. Συνυπολογίζω τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και προφανώς την Τουρκική Αυτοκρατορία. Ναι, ναι, δεν είναι ίδιες οι συνθήκες σε κάθε μία από τις περιόδους αυτές. Σε όλες όμως αυτές από τις περιόδους υπάρχουν πληθυσμιακές (και όπως θα δούμε παρακάτω, πολιτισμικές) αλλοιώσεις. Για παράδειγμα, για περίπου 5 τουλάχιστον αιώνες γεωγραφικά η περιοχή είχε γίνει ευρωπαϊκός Ολυμπιακός. Όλοι κάναν επιδρομές, Σλάβοι, Οστρογότθοι, Βούλγαροι, Άραβες, Ρόζενμποργκ, Μόλντε και φτου κι από την αρχή. Και μαντέψτε, ναι, υποθέτουμε ότι πηδάγανε κιόλας.

drift

Για ένα μεσοδιάστημα στην ίδια περίοδο αλλά και για 2 αιώνες περίπου προς τα τέλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, επειδή η περιοχή ήταν συνοριακή, όπως καταλαβαίνετε, πότε ήμασταν βυζαντινά εδάφη, πότε δεν ήμασταν. Αν κοιτάξετε κανένα διαδραστικό χάρτη από αυτούς που κυκλοφορούν, θα δείτε ότι περνάνε περισσότερα χρώματα και από πακέτο της Carioca. Για να μην σχολιάσουμε καν όλες αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες που εγκαταστάθηκαν ανά περιόδους σε ελλαδικές περιοχές κυρίως σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Μπορεί να τις έχετε ακουστά ως πρόδρομους των Αρβανιτών.

Πολιτισμική συνέχεια

Fun Fact : Κατά τους πρώτους αιώνες μ.Χ. «Έλλην» χαρακτηριζόταν οποιοσδήποτε μη χριστιανός ανεξαρτήτου καταγωγής.

Το θέμα είναι απλούστατο εδώ. Υπάρχει η εμφανέστατη σύγκρουση αυτού που ονομάζουμε Κλασικό Πολιτισμό και αυτού που ονομάζουμε Ελληνο-ορθόδοξο πολιτισμό. Ιδεολογικό «παιδί» του κλασικού πολιτισμού είναι ο Δυτικός πολιτισμός όπως αυτός ξεκίνησε να διαμορφώνεται την περίοδο του Διαφωτισμού. Διαφέρουμε σε επίπεδο νοοτροπίας, αξιών, κοινωνικής δομής, ουσιαστικής (και όχι απλά ονομαστικής) αναγνώρισης δικαιωμάτων και πολλά άλλα. Βασικά το μόνο πραγματικά κοινό σημείο που βρίσκω είναι οι εμφυλιακές τάσεις. Μην φωνάζεις ρε Βρασίδα, ναι εντάξει, και τη γλώσσα, και τη γλώσσα. Θέλετε να δείτε ποιες είναι αυτές οι διαφορές με απλό τρόπο; Κοιτάχτε την κοινωνική καθημερινότητα ενός Βούλγαρου, ενός Σέρβου, ενός Έλληνα, ενός Γάλλου και ενός Αμερικάνου στο σήμερα, πριν 10 χρόνια, πριν 30 χρόνια ή όποτε θέλετε στη νεότερη Ιστορία και παρατηρήστε διαφορές και ομοιότητες. Αν ήμασταν κομμάτι του Δυτικού Πολιτισμού δεν θα είχαμε σουτάρει με συνοπτικές διαδικασίες έναν άνθρωπο όπως ο Θεόφιλος Καΐρης. Πρακτικά, είμαστε το δυτικότερο κομμάτι του Ανατολικού κόσμου.

paok
Όταν κάποιος μου αναφέρει τον ελληνικό πολιτισμό, ΝΑ, αυτό ακριβώς μου έρχεται στο μυαλό

Θέλω να πω όμως και κάτι ακόμα, αλλά συνοπτικά και θα το αναλύσουμε άλλη στιγμή. Ποιοι προσπαθούν να διεκδικήσουν αυτήν την κληρονομιά; Από τη μια είναι οι χριστιανοταλιμπάν, για τους οποίους ένας Θεός ξέρει τι ζόρι τραβάνε. Καταδικάζουν και κατακρίνουν ο-τι-δή-πο-τε το οποίο θυμίζει κλασικό πολιτισμό. Από την άλλη έχουμε τα εθνίκια, τα οποία όμως κι αυτά πέφτουν σε αντιφάσεις. Βασικά γουστάρουν την αρχαία Σπάρτη, ή την Μακεδονία (ανάλογα με τον τόπο καταγωγής). Την αρχαία Αθήνα πάντως, κλασμένη την έχουν. Τέλος έχουμε τους αγαπημένους μου δωδεκαθεϊστές που δεν τους κατηγορώ για τίποτα. Το Δωδεκάθεο είναι by far η πιο γαμάτη θρησκεία. Άντε, συγκρίνεται μόνο με τον Jediism. Άλλα οι τύποι αυτοί θέλουν να τα κάνουν όλα ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ήταν πριν 2500 χιλιάδες χρόνια. Δεν μπορώ να τους κακιώσω όμως, έχω και τον Βρασίδα, έχω και αυτόν

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν είμαστε οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, είμαστε οι απόγονοι των Βυζαντινών σχεδόν σε κάθε τομέα χωρίς το ανάλογο μεγαλείο βέβαια. Και όχι, δεν είναι κοπλιμέντο αυτό. Οπότε όταν κάποιος μου λέει ότι είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, I don’t know what the fuck he is talking about!!!

nevra

ΥΓ : Ο όρος Γραικός φημολογείται ότι προσδόθηκε στους Έλληνες επί Τουρκοκρατίας. Θα ‘θελα! Ο όρος Γραικός χρονολογείται από κείμενο του Αριστοτέλη και περιγράφει, τι άλλο; τους Έλληνες. Ή πιο σωστά τους Έλληνες πριν «ονοματιστούν» Έλληνες.