Με τρεις λέξεις, συγκέντρωση, σοφία και γνώση. Με μία λέξη, Jediism

04-12-2014
 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Delicious

Έχω δει ήδη 4 φορές το πρώτο teaser trailer για το επερχόμενο Star Wars και υπολογίζω ότι θα φτάσω σε διψήφιο αριθμό κάποια στιγμή. Την τελευταία φορά λοιπόν, που το έβλεπα μαζί με τον Βρασίδα, γυρίζει και μου λέει «Πόσο θεϊκό θα ήταν να υπήρχαν Jedi;». Τον κοιτάω και του απαντάω «Τι είναι αυτά που λες; Μα υπάρχουν οι Jedi!». Ναι οκ, όχι ακριβώς. Αλλά στο περίπου, υπάρχουν. Είχα αναφέρει εδώ ότι ο τζενταϊισμός είναι μαζί με το δωδεκαθεϊσμό οι δύο πιο γαμάτες θρησκείες.

Τι πιο γαμάτο να μπορείς να κουνάς τα πάντα με τα μάτια, να διαβάζεις τη σκέψη του άλλου, να ελέγχεις τις αποφάσεις των υπολοίπων και τόσα άλλα; Αλλα κυρίως να βγάζεις κεραυνούς από τα δάχτυλά σου και ακόμα κυριότερα να κουβαλάς lightsaber! LIGHTSABER!!!

lightsaber

Πέρα από την πλάκα, ο τζενταϊισμός είναι γεγονός εδώ και μια δεκαετία και κάτι, και είναι σχεδόν εντυπωσιακό το πόσο μη-θρησκεία είναι, για θρησκεία τουλάχιστον. Το πράγμα ξεκίνησε το 2001 όταν κατά την απογραφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, 390.127 άτομα δήλωσαν «Jedi» στην επιλογή του θρησκεύματος. Οι περισσότεροι ήταν αθεϊστές οι οποίοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο για την ύπαρξη της ερώτησης. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι απλά το έβαλαν στην πλάκα. Είχαν προηγηθεί μαζικά emails με την παραίνεση να δηλωθεί αυτό το θρήσκευμα. Και κάπως έτσι εγένετο Jediism με ποσοστό 0,7%. Την ίδια χρονιά, άλλοι 160.785 έπραξαν το ίδιο σε Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Σκωτία. Ναι, κι εμένα με εντυπωσιάζει η απουσία των Η.Π.Α από τη λίστα.

Jedi census phenomenon 2001

Κάπως έτσι λοιπόν και με την πάροδο των ετών, κάποιοι αποφάσισαν να το πάρουν σοβαρά το θέμα. Οκ, no-lifers για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην αρχή τουλάχιστον. Έτσι δημιουργήθηκε το Temple of The Jedi Order και το Church of Jediism. Και όχι παίξε-γέλασε, αλλά με πλήρη οργάνωση : βαθμίδες, Jedi members, Jedi Knights, Jedi Masters, Συμβούλιο κλπ. Εντάξει, μπορεί να γελάτε ακόμα αλλά για να δούμε τι πρεσβεύει ο τζενταϊσμός. Το δόγμα του αποτελείται από «16 Διδασκαλίες» και «21 Αποφθέγματα»

16 Teachings

Διαβάζοντας προσεκτικά τις διδασκαλίες, έχω να παρατηρήσω ότι υπάρχουν 2-3 το πολύ αναφορές στη Force και καμία απολύτως σε dark side, sith και τα ρέστα. Συνολικά, προωθούνται αξίες όπως η συνεχής έρευνα και εκμάθηση νέων πραγμάτων, η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που έχουν οι πράξεις τους, η ανάληψη ευθυνών σε οποιδήποτε λάθος αλλά η αποφυγή αλαζονείας σε οποιοδήποτε επίτευγμα. Θεωρείται υποχρέωση η συνεχής προσπάθεια να είναι όσο καλύτεροι μπορούν, η αδιαπραγμάτευτη παροχή βοήθειας σε όποιον τη ζητήσει και η μόνιμη μεθόδευση ό,τι κάνουν να είναι προς το καλό της ανθρωπότητας. Βασικά, αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Jedi (όλες οι παράγραφοι ξεκινάνε με τη φράση «Jedi are / serve / believe / understand…») με τη λέξη humans, τα συντριπτικά περισσότερα είναι πράγματα που θα έπρεπε ο καθένας να ακολουθεί.

21 Maxims

Τα 21 αποφθέγματα συμπληρώνουν τα παραπάνω σε γενικές γραμμές. Κατά κύριο λόγο προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ισορροπία για όλες τις επιλογές και τις αποφάσεις. Να ξέρεις πότε να έρθεις σε σύγκρουση και πότε όχι, πότε είσαι γεναίος και πότε απλά χαζός, τι έχει μεγαλύτερη σημασία μεταξύ διαφόρων θεμάτων και άλλα τέτοια γουστόζικα. Τα δύο πιο σημαντικά όμως είναι 1) να προστατεύεται και να ενισχύεται η δικαιοσύνη και 2) να πρυτανεύει η αντικειμενικότητα έναντι υποκειμενικών απόψεων.

Anyhow, πολύ ζαλιστήκαμε. Το θέμα είναι ότι μια θρησκεία, ή μάλλον ένα μη-θεϊστικό θρησκευτικό κίνημα το οποίο αποζητά τη συγκέντρωση, τη σοφία και τη γνώση (το τρίπτυχο-μότο τους), ε ναι, το προτιμώ έναντι οποιασδήποτε άλλης θρησκείας any day of the fucking week. Ένα κίνημα το οποίο θέλει μια κοινωνία με λογική και συμπόνοια, και χωρίς προκατάληψη, μια κοινωνία χωρίς σεξουαλικές, φυλετικές και ρατσιστικές διακρίσεις. Αν και αρνούνται ότι υπάρχουν ηθικά απόλυτα, και υποστηρίζουν ότι η ηθική μπορεί να διαφέρει ανά κουλτούρα, θρησκεία ή περίοδο, τουλάχιστον αντιτίθενται σε κάθε μορφή βασανισμών ή βίαιων τιμωριών.

Καλά, δεν θα τρέξω και αύριο το πρωί να κάνω αίτηση να γίνω μέλος. Στο κάτω-κάτω παρά είναι ζεν η φάση για τα γούστα μου. Αλλά, συνολικά αναφέρονται σε αρκετές βασικές ανθρώπινες αξίες οι οποίες προκύπτουν και με κοινή λογική! So, fuck Christianity, fuck Islam and fuck the rest, Jediism for the win!

mind-trick

By the way, υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2000 αφοσιωμένοι 100% Jedi στο Η.Β., περίπου όσοι και οι Σαϊεντολόγοι. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, όταν θα γίνει η Πρώτη Επαφή με τον Ε.Τ., το Alien και τον Klaatu, αυτές είναι οι μόνες θρησκείες που θα συνεχίσουν να στέκονται. Οπότε αυτό θα είναι ένα ενδιαφέρον δίπολο. Xenu Vs Yoda.