Χούντα : Μία ομάδα στρατιωτικών που έχει αναλάβει την εξουσία με τη βία. (Αν και τελείως, μα τελείως, τυπικά, χούντα σημαίνει “επιτροπή διοίκησης” και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς αρνητικό χρωματισμό. Π.χ. Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha).
Δικτατορία : Μορφή διακυβέρνησης όπου όλη η εξουσία είναι συγκεντρωμένη σε ένα άτομο, ή (βαριά-βαριά) σε μια μικρή ομάδα ατόμων.
Φασισμός : Τρόπος οργάνωσης μια κοινωνίας όπου η κυβέρνηση, η οποία ελέγχεται από έναν δικτάτορα, ελέγχει τις ζωές των πολιτών και οι ίδιοι δεν έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν διαφωνία.
Ρατσισμός : 1) Υποτιμητική μεταχείριση ή χρήση βίας κατά ανθρώπων λόγω της φυλής τους.
2) Η αντίληψη ότι κάποια/ες φυλή/ες είναι καλύτερη/ες από κάποιες άλλες.
Σεξισμός : Άδικη διάκριση εις βάρος κάποιου βάσει του φύλου του. Συνήθως κατά των γυναίκων (και όχι μόνο όπως πολλοί νομίζουν). Άντε, να σας δώκω και το “ή βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού” αν και δεν είναι μέσα στην κυριολεκτική ερμηνεία.
Τα παραπάνω είναι κυρίως σύμφωνα με το Merriam-Webster. Το λέω αυτό σε περίπτωση που περάσει από κανενός το μυαλό να διαφωνήσει, ώστε να το ξανασκεφτεί και να μην εκτεθεί. Θα αναρωτιέστε φυσικά γιατί τα γράφω όλα αυτά. Επειδή τα τελευταία χρόνια, έχω μια αυξανόμενη διαίσθηση ότι πολλοί δεν ξέρουν τι σημαίνουν οι λέξεις που χρησιμοποιούν. Με αποτέλεσμα να λένε ό,τι να ‘ναι και όποιον πάρει ο Χάρος. Μην με παρεξηγείτε, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με τα μεταφορικά σχήματα ή ακόμα και με προπαγανδιστική χρήση. Αν είχα, δεν θα ήμουν εδώ να γράφω αυτά που γράφω. Ε, δεν μπορώ όμως να βλέπω συγκέντρωση εκατοντάδων (μην πω και χιλιάδων ατόμων) να φωνάζει «Η Χούντα δεν τέλειωσε το ‘73»! Δεν αντέχω τόσο γέλιο. Τι να κάνω;
Αντίστοιχα, είχα λυθεί στο γέλιο και με το παραλήρημα ότι ο Matt Taylor είναι σεξιστής λόγω του πουκαμίσου που είχε φορέσει. Οκ, φώναξε και στην Barcelona «Gaaaaayyyyy!» που η τρίτη τους εμφάνιση είναι ροζ και ναι, το τερμάτισες το βρασιδόμετρο. Εντάξει, για τον ρατσισμό και το σεξισμό τα έχω πει αναλυτικότερα, οπότε δεν θα επεκταθώ. Γενικότερα έχει χαθεί η μπάλα στην υπερβολή. Ή μάλλον όχι, την υπερβολή την έχουμε προσπεράσει εδώ και μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα. Θυμάμαι τώρα για παράδειγμα, που μου είχανε πει όταν ήμουν μικρό παιδί τι σημαίνει φίλος. Ότι και καλά τώρα, διαβάστε να γελάσετε δηλαδή, αποκαλείς κάποιον φίλο σου, όταν γνωρίζεστε κάποια χρόνια τουλάχιστον, έχετε μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας, μαζί με αλληλοεκτίμηση και άλλα τέτοια σαχλά. Άκου κάτι χαβαλετζίδικα τώρα. Κι εγώ που νόμιζα πλέον ότι για όποιον ξέρω α) όνομα, β) επώνυμο και γ) κινητό, εντάξει, είναι φίλος μου. Ααα, θυμήθηκα και ένα σκετσάκι του Louis τώρα.
Από το 58:45 μέχρι το 1:04:16 το κομμάτι. Αν και προτείνω να το δείτε ολόκληρο.
Ένα άλλο παράδειγμα είχα δει πριν μερικά χρόνια σε ένα forum. By the way, τι ωραία που ήταν τα forums. Anyway, θυμάμαι λοιπόν σε ένα thread όπου είχε ξεφύγει το θέμα συζήτησης και διάβαζες ό,τι μαλακία να ‘ναι. Κι όχι απλά μαλακία για μένα, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να συμφωνούσε. Μιλάμε για μαλακίες στο τετράγωνο! Γράφει λοιπόν ένας moderator σε κάποια φάση «Ε, παιδιά, μήπως να μειώναμε λίγο τις βλακείες;» και πεταγέται παλικάρι (απ’ τα λίγα, το παραδέχομαι) από κάτω και απαντάει «Εεε! Τι χούντα είναι αυτή;!». Πάμε πάλι : Άνθρωπος διαμαρτυρήθηκε για εφαρμογή “Χούντας” επειδή του είπανε να μειώσει λίγο τις βλακείες. I rest my case.
Φυσικά, όλη αυτή η τάση να πηγαίνουμε το σχολιασμό στα άκρα, δεν είναι κάτι καινούριο. Ναι, ναι, δεν είναι χειρότερη αυτή η γενιά από τις προηγούμενες (*article pending). Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος Αμερικάνος θα είχε πει τη δεκαετία του ’60 ότι δεν πρέπει Αμερικάνοι να κάνουν δουλειές με τη Honda για παράδειγμα γιατί χρηματοδοτούν τον εχθρό και τέτοια. Απλά, τότε μπορεί να το ακούσανε 5 γνωστοί του. Τώρα θα το μάθενε όλος ο κόσμος. Why? Because, Internet! Και προφανώς δεν φταίει το Internet σε αυτό. Στην εποχή μας όμως, ο καθένας λέει το μικρό του και το κοντό του σε μεγαλύτερο “κοινό”.
Call them on their bullshit
Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί το τραβάμε αυτό το μανίκι; Γιατί να υποφέρουμε έτσι; Γιατί να μην μπορούμε να απαντήσουμε σε κάποιον που θα πει στο σήμερα ας πούμε ότι η Γη είναι επίπεδη, «Ξέρεις κάτι, λες βλακείες. Σταμάτα να μιλάς τώρα! Ναι, στο απαγορεύω!». ‘Η τελοσπάντων, στο αρχικό παράδειγμα με το σύνθημα να πιάσεις έναν και να του πεις : «Ρε άνθρωπέ μου, κατά μέσο όρο έχεις κάθε 2-3 χρόνια δυνατότητα να βγάλεις κάποιον άλλον κυβέρνηση. Πώς πετάς έτσι απλά ότι έχουμε χούντα; Άμα δεν ξέρεις να μιλάς μην το κάνεις! Είσαι αστοιχείωτος!». Αλλά ναι, ξέχασα, έτσι καταργείται η ελευθερία του λόγου. Damn it!
Ελευθερία του λόγου με αυχενικό σύνδρομο
Βλέπετε, αν πει ο Βρασίδας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να προκαλέσει κλιματικές αλλαγές, προστατεύεται από την ελευθερία του λόγου. Αν του απαντήσεις όμως «Έλα, σταμάτα. Δεν μπορώ να ακούω βλακείες» ο Βρασίδας θα διαμαρτυρηθεί ότι έχει το δικαίωμα στην άποψή του και θα σε πει και φασίστα κι από πάνω. Και το χειρότερο είναι ότι θα έχει και ενισχύσεις. Ε λοιπόν Βρασίδα σου έχω νέα, κι εμένα η άποψή μου είναι ότι δεν θα μπορούσες να πεις κάτι ορθολογικό ακόμα και αν σε σημάδευε το Death Star! Η ελευθερία του λόγου λειτουργεί αμφίδρομα. Κατά διαβολική σύμπτωση, αυτό το ξεχνάνε κυρίως όσοι έχουν περισσότερες τρύπες σε αυτά που πιστεύουν από ότι η θεωρία της τηλεκατευθυνόμενης σφαίρας για τη δολοφονία του Κένεντι.